Türkiye’de her sene kalp krizinden yaklaşık 200 bin kişi ölüyor

‘Basit önlemlerle ölüm riskimizi azaltabiliriz’

Dünyada en fazla ölüm, kalp rahatsızlıklarından kaynaklı hastalıklar nedeniyle oluyor. DSÖ verilerine göre, her yıl dünyada 17 milyon kişi kalp damar hastalıkları nedeni ile yaşamını yitiriyor. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak 2030 yılında 22.2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de de toplam ölümlerin yüzde 40’ı dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı gelişiyor. Türkiye’de her sene yaklaşık 200 bin kişinin kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği kayıtlara geçerken, bu oran trafik kazası nedeniyle yaşanan ölümlerin 30 katı…

Dr. Fedakar Günsili

Özel Ankara Umut Hastanesi’nden Dr. Fedakar Günsili, Kalp Günü kapsamında hem bilgi verdi hem de uyarılarda bulundu.

Covid-19 vakalarında ölüm riski en yüksek grubu yaşlılar ve kalp damar hastalığı bulunanlar oluşturuyor. Daha önceden herhangi bir hastalığı olmayanlarda ölüm oranı yüzde 0.9’ken, kalp damar hastası bireylerde yüzde 10’un üzerinde. Virüsün ana hedefi akciğerler olduğundan kalp dokusununa da saldırıda bulunduğunu ve kalp kası iltihabına yol açtığını görüyoruz. Bu durumda akciğerler kanın yetersiz oksijen içermesini kompanse etmek için, kalp dolaşım hızını artırmak zorunda kalıyor. Dokulara oksijen ulaştırmak için daha çok çalışması gereken hastalıklı bir kalbin ise bu durumdan olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz.

‘Türk toplumunun yüzde 35’i potansiyel kalp hastası’

Obezite, sigara kullanımı ve fiziksel aktivite eksikliği, kalbi kritik düzeyde etkiliyor. Ama maalesef Türkiye’de her 3 erişkinden biri obez sınıfına girerken tütün ürünleri kullanımı konusunda da Avrupa’da ilk sırada geliyoruz. Son verilere göre, Türkiye’de sigara içen kişi sayısı 20 milyonu aşmış durumda. Ayrıca, toplumun 44’ü hayatında hiç spor yapmadığını belirtiyor. Bu tabloya bakıldığında Türk halkının kalp sağlığını korumak için gerekli adımları atmadığını ve toplumun yaklaşık yüzde 35’inin potansiyel kalp hastası olduğunu söylemek mümkün.

Sağlıklı beslenin: Sağlıklı bir kalp ve dolaşım sistemi için dengeli bir diyet önemli. Bu diyet, bol miktarda meyve ve sebze, tam tahıllar, yağsız et, balık ve sınırlı tuz, şeker ve yağ alımına sahip bakliyatları içermeli.

Düzenli fiziksel aktivite yapın: Her gün en az 20-30 dakika düzenli fiziksel aktivite, kardiyovasküler formunuzu korumaya yardımcı olur; Haftanın birkaç gününde en az 60 dakika fiziksel aktivite formda kalmaya da yardımcı olur.

Tütün kullanımından kaçının: Sigaralar, purolar, pipolar veya çiğnenebilir tütün, her şekliyle sağlığa çok zararlıdır. Aynı zamanda tütün dumanına maruz kalmak da tehlikelidir. Kalp krizi ve felç riski, bir kişi tütün ürünlerini kullanmayı bıraktıktan hemen sonra düşmeye başlar ve bir yıl sonra bu risk yarı yarıya azalabilir.

Genel kardiyovasküler riskinizi kontrol ettirin: Kalp krizi ve felçleri önlemenin önemli bir yolu da yüksek risk altındaki bireylere tedavi ve danışmanlık sağlamak ve kardiyovasküler risklerini azaltmaktır. Bir sağlık çalışanı, basit risk tablolarını kullanarak kardiyovasküler riskinizi tahmin edebilir ve risk faktörlerinizi yönetmek için uygun tavsiyeler verebilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir