Karneye verilen aşağılayıcı tepkiler çocuğu olumsuz etkiliyor

Karneye gelen notlar aynı zamanda sizin!

Karne heyecanı başladı. Bazı çocuklar için keyifli, bazıları içinse stresli bir heyecan bu… Karnedeki kötü notlar karşısında ailelerin verdiği olumsuz ve abartılı tepkiler çocukların stresini artırabiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Gizem Mine Çölümlü, kötü karne notları karşısında çocuğa nasıl davranılması gerektiği ve yaz tatilini verimli geçirmenin yollarını anlattı.

Karneye, genel bir başarı belgesi ya da zeka puanı olarak bakılmamalı. Okulun verdiği eğitimin yanında, anne babanın verdiği eğitimin de karnesidir. Bu noktada karneyi yorumlarken ailenin, çocuğun ihtiyaçları yetenekleri doğrultusunda mı bir okul tercihi yaptıklarını, yoksa kendi hırs ve isteklerine yenik düşerek mi tercihi yaptıklarını sorgulamaları gerekmektedir.

Sözel şiddete dikkat!

Karneye karşı aşağılayıcı, sözel şiddetle sergilenen tepkiler ve tutumlar çocuğu olumsuz etkilemektedir. Çocukla duyguları, ne hissettikleri hakkında konuşarak ikinci döneme uygun bir planlama yapmaya başlanmalıdır. Çocuğun çalışma stili yönlendirilebilir, ek ders veya uzman bir rehber öğretmenden destek alınabilir. Dikkat problemi varsa öğretmenler eşliğinde tespit edilip, tedavi edilmelidir. Öğretmen, ebeveyn ilişkisi ve iş birliği çok önemlidir.

Aşırı övgü de zarar veriyor

İyi notlar karşısında ailelerin aşırı övgüleri ve pahalı hediyeler almaları da sorumluluk bilincini olumsuz etkilemektedir. Çocuk bu çalışma sistemini hayatına genellemeye çalışabilir. İş hayatına girdiğinde sürekli bu tavrı bekler ve mutsuz bir birey haline gelir. Hediye tabii ki alınabilir ancak süreklilik haline gelmemelidir. Cezalandırıcı tutum çocuğa bir şeyler başardığı için sevildiğini düşündürür ve kaygı içinde büyür. ‘Ben, ben olduğum için değerliyim’ mesajını vermek gerekmektedir.

https://www.meb.gov.tr/karne-notlari-ne-basarinin-ne-de-basarisizligin-gostergesiquot/haber/15466/tr

 Başarısızlığın altında neler yatıyor?

  • Çocuğun aile ve okul hayatında yaşadığı, başarısını etkileyen bir faktör var mı?
  • Kendini ifade edebiliyor mu?
  • Huzurlu bir aile ortamı var mı?

Anne babanın sürekli çatışması, gergin olması çocuğun derslerine ve okul başarısına yansıyabilir. Çocuk çalışmasına rağmen, anne ve babanın beklediği başarıyı yakalayamayabilir. Anne baba çok fazla başarı odaklı olduğunda, evde sürekli puanlar konuşulduğunda çocuk etkilenir. Bazı anne babalar, kendi beklentilerini çocuğa yansıtır ve bu sınav kaygısına dönüşmektedir.

Ergenlik döneminde çocukların daha fazla desteğe ihtiyacı olmaktadır. Anne baba sürekli yargılayıcı, eleştirel bir tutum içerisindeyse ergenlik döneminde bunu kırabilmek zor olmaktadır. Okul öncesi dönemden itibaren çocuğa gününün nasıl geçtiğini sormak, onu anlayan ve önemseyen bir tutum sergilemek, ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir iletişimin temelini atmaktadır.

En güzel hediye birlikte vakit geçirmek

Çocuğa verilebilecek en güzel hediye, birlikte vakit geçirmektir. En azından hafta sonları kaliteli vakit geçirilebilecek ortamlar oluşturmak, çocuğu iyi tanımak ve gözlemlemek gerekir. Okul öncesi dönemde çocuğa sorumluluk bilincinin mutlaka aşılanması gerekir. Çocuk okul hayatına başladığı zaman, sorumluluklarla karşılaştığında ciddi uyum problemleri yaşayabilmektedir.

https://iyininpesinde.com/anne-cocuk/anne-babalarin-karne-ile-imtihani.html




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir