Gece yarısıyla sabah 06.00 arasında yola çıkmayın!

Uykusuzluk beynin işlevlerini yavaşlatıyor

Uzmanlar, gece yarısıyla sabah saat 06.00 arasında yolculuğa çıkılmamasını öneriyor. Molalarda 20 dakikadan fazla uyumaktan ve kan şekerini yükseltecek gıdaları tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Duygu Kaya Yertutanol, sağlıklı bir zihin işlevi için uykunun kritik olduğunu söyledi:

Uykusuzluk, kısa süreli (üç aydan kısa) ya da uzun süreli (üç aydan uzun) olabilir. Uykusuzluk yaşayan kişilerin zihinsel işlevleri olumsuz şekilde etkilenir. Uykusuzluk yaşayan kişiler yorgun, kaygılı, huzursuz ve çökkün hisseder. Bunun yanı sıra dikkat eksikliği yaşar ve tepki  yavaşlar. Problem çözme, bellek, dikkat, odaklanma ve karar verme gibi günlük hayatı sürdürmeyi sağlayan beyin işlevlerinde zayıflama olur. Uykusuzluk yaşayan kişilerin günlük hayatta hata yapma olasılıkları artar ve karar verme işlevleri bozulur.

Kazaların dörtte biri uykusuzluktan

Araştırmalar, motorlu araç kazalarının dörtte birinin uykusuzluğa bağlı olduğunu gösteriyor. Uyku ihtiyacı tam olarak karşılanmamış bir kişinin beyni,r ‘uyku baskısı’ altında kalır. Uyanık kalınan süre arttıkça, uykuya geçişi hızlandıracak baskı da artar ve kişinin uykuya direnme gücü azalır. Uyku çok güçlü bir biyolojik dürtüdür. Yola çıkmadan önceki gece 6-8 saat uyuyun. Gece yarısıyla sabah saat 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü uyku baskısı daha fazladır.

Düzenli kullanılan, uyku getiren ve dikkati dağıtan ilaçların doktora sorularak kullanılması gerekir. Yolculuktan önceki gece ve seyahat gününde, dozlarının atlanması uygun olabilir. Uyku getirici özelliği olduğu bilinen soğuk algınlığı ilaçları ve alkolden de uzak durulmalı.

Uykusuzluk belirtilerine dikkat

  • Sık sık esnemek,
  • Göz kapaklarında ağırlık hissi,
  • Sık sık göz kırpmak,
  • Yorgun ve huzursuz hissetmek,
  • Yol çizgilerinin dışına çıkmak, belirlenmiş yol şeridinin içinde kalamamak,
  • Trafik işaretlerini kaçırmak,
  • Yolculuğun son birkaç dakikasını hatırlamak.
  1. Yola çıkmadan önce veya yolculukta bir mola verip kısa bir uyku uyumak dikkatin toparlanmasına yardımcı olur. Bu kısa uykunun 20 dakikayı geçmemesi gerekir.
  2. Yolculuk sırasında veya molalarda kafein içeren kahve gibi içecekler, faydalı olabilir ancak kafein etkisini yaklaşık 30 dakika sonra gösterir. Etkisinin kısa süreceğini de akılda tutmak gerekir.
  3. Tek başına yerine yedek sürücü olabilecek birisiyle yolculuk etmek ve iki saatte bir sürücü değiştirip diğerinin dinlenmesine izin vermek faydalıdır.
  4. Ağır olmayan, hafif ve az miktarda yemek yenilmesi önemlidir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir