Çocuklarla iyi iletişim kurmanın dokuz sağlıklı ve kolay yolu

Ebeveynlere önemli uyarılar

Her ebeveyn çocuğuyla sağlıklı bir iletişim kurmak ister. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, anne ve babalara çocuklarıyla ilişkilerini güçlendirecek dokuz öneride bulundu.

Çocuğunuzun dikkatini çekin

* Talimat verirken, tüm dikkatinin sizin üzerinizde olduğundan emin olun.

* Konuşurken televizyonu, radyoyu, müziği kapatın.

* İsmiyle seslenin.

* Küçük çocukların nazikçe elinden tutarak göz teması kurmaya çalışın.

* Konuşurken gözlerinin içine bakın.

* Anlaşılır bir şekilde, bağırmadan konuşun.

Olumlu olun:  Çocuğunuza ne yapmaması gerektiğini söylemek yerine ne yapması gerektiğini söyleyin. ‘Lütfen patatesini de ye’ demek ‘Patateslerinle oynamayı bırak’ demekten daha etkilidir.

Kuralları açıkça belirleyin: Kuralları açıkça belirlemek tartışma yaşanmasını engeller. Siz ve ailenizdeki diğer bireyler için gerçekten önemli olan kurallara odaklanın; daha az önemli olanlarla vakit kaybetmeyin.

Onu övün:  Çocuğunuz bir görevi tamamladığında veya iyi davrandığında ne kadar memnun olduğunuzu söyleyin. Övgü, övülen davranışın hemen arkasından gelmeli.

Ödüllendirin: Çocuğunuzun bazı davranışlarını değiştirmek ve olumlu olanları pekiştirmek için ödül sisteminden yararlanın. Bu sistemde; çocuğunuz her iyi davranışı için puan toplar ve belirli bir puana eriştiğinde istediği ve önceden üzerinde anlaşılmış bir ödül kazanabilir. Puanları takip etmek için istediğiniz herhangi bir şeyi kullanabilirsiniz. 

Huzur planı: Evde ve ev dışında stresi, karşılıklı gerginliği sonlandırmak için bazı düzenlemeler yapın. Eğer çocuğunuzla alışverişe çıkmak sizin için zorsa, alışverişi kendi başınıza huzur içinde yapabileceğiniz bir zaman ayarlayın. Eğer birlikte yapacağınız araba yolculuğu size korku dolu anlar yaşatıyorsa, bunu molalarda farklı şeyler yapabileceğiniz iki ya da daha fazla kısa yolculuğa bölmeye çalışın.

Nasıl hissettiğinizi açıkça söyleyin: Çocuğu doğrudan eleştirmek yerine (Yaramazlık yapıyorsun!), davranışlarının sizi nasıl etkilediğinden bahsedin. (Bu davranışın beni gerçekten çok üzüyor.”)

Tartışmalardan kaçının: Belirlenmiş kurallar hakkında çocuğunuzla tartışmaya girmeyin. Örneğin; çocuğunuz başka bir çocuğun oyuncağını aldığında “Ayşe lütfen dinozoru Ali’ye ver. 3’e kadar sayacağım: 1 (5 saniye bekleyin) 2 (daha kuvvetli) 3” deyin ve kararlılığınızı hissettirip, gereksiz inatlaşmalardan kaçının.

Sakinleşmek için mola verin: Öfkeliyken hiçbir sorunu çözemezsiniz. Çocuğunuzla yaşadığınız kriz anlarında karşılıklı olarak inatlaşmak ve güç savaşına girmek yerine, ilişkiye sakinleşinceye kadar ara verin.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir