anadolu

Böbrek hastalığı dünya çapında yaklaşık 850 milyon kişiyi etkiliyor

‘Anadolu Böbreğini Dinliyor’

Nobel İlaç; kronik böbrek yetmezliği hastalarının yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan ‘Anadolu Böbreğini Dinliyor’ projesini, hasta ve hasta yakınlarının kullanımına sundu.

Proje; kronik böbrek hastalıklarıyla ilgili farkındalığı artırmak ve hastalarının yaşam kalitesini iyileştirmek amacı ile Nobel İlaç Nefroloji Grubu tarafından hayata geçirildi. Hasta ve hasta yakınlarının hayatlarını bilgi ve farkındalıkla iyileştirmeyi hedefleyen projeye; birbirinden değerli sağlık profesyonelleri destek veriyor.

11 Mart Dünya Böbrek Günü’nde yayına girecek web sitesiyle güvenilir bilimsel bilgileri halka ulaştıracak olan proje Facebook, Instagram ve YouTube üzerinden de takip edilebiliyor.

Bu yılın mottosu ‘Böbrek Hastalığı ile İyi Yaşamak’

Spesifik Bölüm Müdürü Gökhan Eti Anadolu Böbreğini Dinliyor projesi hakkında şu bilgileri verdi: “İnsan sağlığında tüm tanı, teşhis ve tedavi süreçlerinde dinlemenin en önemli role sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle  dinlemeyi projemizin ana manifestosu olarak belirledik. Maalesef böbreklerimiz, diğer organlarımıza nispeten daha az dinlediğimiz, hastalandıklarında ise sinsi ve sessizce ilerleyen değerli organlarımızdır.

Dünya Böbrek Günü’nün bu seneki ana mottosu ‘Böbrek Hastalığı ile İyi Yaşamak’. ‘Anadolu Böbreğini Dinliyor’ projesiyle; kronik böbrek hastalarını daha iyi anlamak, dinlemek ve hem onların hem de ailelerinin yaşam kalitelerini iyileştirmek temel hedefimiz.”

Nefroloji Ürün Müdürü Gözde Uygan Duruel ise projeyi şöyle özetledi;

“Nobel İlaç’ın koşulsuz desteği ile oluşturulan proje ile hasta ve hasta yakınlarına dijital kanallardan ulaşarak onların hayatlarını iyileştirmeyi hedefliyoruz. ‘Sağlık İçin Değer’ sloganı ile yola çıkan Nobel, büyük bir titizlik ve özveriyle çalışarak ortaya çıkarılan ‘projeyi sosyal medya mecralarıyla hasta ve hasta yakınlarının kullanımına sunmuştur.

Instagram hesabı üzerinden Diyetisyen Elvan Odabaşı ve Nefrolog Prof. Dr. Siren Sezer ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ‘Böbreklerimizin ömrü uzun olsun’, ‘Böbreği iyileştiren beslenme reçeteleri’ gibi konuları içeren canlı yayınlarımızla bu konuda farkındalığın artmasını hedefliyoruz.

Ayrıca Türk Böbrek Vakfı renal diyetisyenimiz Gökçen Efe Aydın ile çektiğimiz hemodiyaliz hastalarına yönelik beslenme videoları ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalara ve hasta yakınlarına dijital kanallardan ulaşarak onları desteklemeyi amaçlıyoruz. Projemize, kronik böbrek hastalarını anlamak ve beslenmelerine odaklandığımız bu sene sonrasında; psikoloji ve egzersiz gibi ihtiyaç duyulan konularda da destek olarak uzun soluklu olacak şekilde devam etmeyi hedefliyoruz.”

Proje destekçilerinden Diyetisyen Elvan Odabaşı, “Böbrek hastalığının kontrolü için iyi beslenmeyle iyi yaşamak mümkün, bunun için bu projeyle her zaman hasta ve hasta yakınlarına destek olma gayretindeyiz” dedi.

Doğru beslenme tedavinin büyük parçası

Türk Böbrek Vakfı Renal Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise şu açıklamalarda bulundu: “Hemodiyaliz tedavisi sırasında hastaların sürece uygun beslenmesi gerekir. Hastalar sağlıklı olarak bildikleri besinlerin artık zararlı hale gelebildiği bir sürece başlamıştır. ‘Şimdi ne yemem gerekiyor?’, ‘Ne yersem daha sağlıklı olurum?’ gibi sorular akıllara geliyor. Bu süreçte yanlış beslenme uygulamaları hasta sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu proje ile hasta ve hasta yakınlarının hemodiyaliz tedavisinde doğru beslenme yöntemlerine ulaşabilmelerini hedefliyoruz.”

En sık sebepleri diyabet ve yüksek tansiyon

Proje kapsamında 11 Mart Dünya Böbrek Günü’nde internet üzerinden düzenlenecek canlı yayına; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Savaş Öztürk konuk olacak.

Kronik böbrek hastalığı böbrek fonksiyonlarında aşamalı olarak kötüleşme ile giden uzun süreli bir hastalıktır. Pek çok sebebi vardır. En sık sebepler arasında şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gelmektedir. Genetik faktörlerin de etkisi vardır, hatta bazı böbrek hastalıkları tamamen genetik nedenle başlayıp devam etmektedir. Hastalığının belirtileri çoğu hastada sinsi ve silik olabilmektedir.

  • Her gece idrara çıkma
  • Köpüklü ve idrar renginde koyulaşma
  • Halsizlik, yorgunluk, bulantı, konsantrasyon güçlüğü, kaşıntı gibi hafif şikayetler olabilmektedir.

Aynı zamanda;

  • Tansiyonun kontrolsüz hale gelip şiddetlenmesi
  • Ödem oluşması
  • Nefes darlığı
  • Kalp yetersizliği gibi daha ağır şikayetlerde ortaya çıkabilmektedir.

Hangi yaş grupları dikkat etmeli?

Ülkemizde yapılan çalışmalar; erişkin yaş grubunda her 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığına ait bulgular olduğunu göstermektedir. Ancak yaş ilerledikçe bu hastalığın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu nedenle özellikle 65 yaş üstü grupta daha sık olabilmektedir.

  • Şeker ve yüksek tansiyon hastaları
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan veya taş düşürenler
  • Böbrek veya idrar yollarıyla ilgili anatomik problemi olanlar
  • Çok fazla ağrı kesici kullananlarda
  • Genetik bazı böbrek hastalığı olan aile bireylerinde bu hastalığın riski daha yüksektir.

Hastaların yaşam kaliteleri nasıl yükseltilebilir?

Hastaların çok iyi bilgilendirmeleri, bilinçli olmaları ve düzenli olarak doktor takibinde olmaları önemli. Bu sayede hastalıkları ile ilişkili olabilecek semptom ve bulgular daha kolay tedavi edilebilmektedir. Ayrıca hastalığın ilerleme süreci yavaşlatılabilmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir