6 SORUDA PROSTAT CERRAHİSİ

PROSTAT CERRAHİSİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

Prostat büyümesinin yol açtığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen idrar yakınmaları ilaçlarla kontrol edilemez hale gelirse ameliyat öneriliyor. Günümüzde açık prostat ameliyatları nadiren uygulanırken, en sık tercih kapalı yöntem tercih ediliyor.

Liv Hospital Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Muammer Kendirci, prostat büyümesinin ameliyatla tedavisini anlattı.

1-Prostat büyümesinde ne zaman ameliyata ihtiyaç duyulur?

İlaçlarla kontrol edilemeyen vakalar, yan etkilerden şikayet edilmesi ve bazı tıbbi zorunluluklar, cerrahi tedaviyi kaçınılmaz hale getirir.

2-Kimlere hangi ameliyat uygulanır?

Prostat büyümesi tedavisinde her hasta için standart değil, kişiselleştirilmiş cerrahi tedaviler uygulanır. Hastanın yaşı, ek hastalıkları, kilosu, kullandığı ilaçlar, prostatın büyüklüğü ve büyüme şekli, idrar torbasında taş olup olmaması, cinsel fonksiyonları gibi pek çok parametre değerlendirilir. Yaklaşık 10 farklı ameliyat tipinin birbirine üstünlükleri, avantajları ve dezavantajları hastayla konuşulur.

3-En çok hangi ameliyat öne çıkıyor?

Günümüzde açık prostat ameliyatları nadiren uygulanıyor. En sık tercih edilen yöntem kapalı, yanı dış idrar kanalından girilerek yapılan prostat ameliyatları. Bu yöntemler arasında; prostatın kabuğunu bırakacak şekilde dilim dilim kazınarak çıkarılan TUR tekniği en sık uygulanan teknik. Bu yöntem monopolar, bipolar ve plazmakinetik gibi değişik teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilir. Ortalama 60-90 dakika süren bu yöntemlerde, hasta 2-3 gün hastanede yatar.

4-Lazerle tedavi nasıl yapılıyor?

Endoskopik lazer yöntemlerinde greenlight, diod ve holmium lazer gibi değişik ışıklar tercih edilir. Lazerle tedavide prostat, yerinde buharlaştırılarak büyüme giderilir. Lazerle tedavide hastanede kalış süreleri daha kısa olduğu için, hastalar sosyal yaşamlarına ya da işlerine daha hızlı dönebilir. Lazerle tedavide ileri yaştaki hastalar bile ameliyatla sondasız idrar yapar hale gelebilir.

5-Ameliyatlar cinsel fonksiyonu bozar mı?

Prostat büyümesi ve bunun yol açtığı idrar yakınmalarının varlığı hem sertleşme, hem de boşalma sorunlarına yol açabilir. Prostat büyümesi olan her iki erkekten birinde  sertleşme bozukluğu, her beş erkekten üçünde boşalma bozukluğu görülür. Endoskopik cerrahi tedavilerde, eğer doğru tekniklerle ameliyat gerçekleştirilirse ereksiyonda kötüleşme olması beklenmez, aksine sertleşme sorununda iyileşme görülür. Büyümenin bizzat kendisi ereksiyonu olumsuz etkileyebildiği için, ameliyatla hastaların prostat büyümesi sorunun düzeltilmesi ereksiyona olumlu yönde katkıda bulunur.

Prostat ameliyatları erkeklerin seksten aldıkları zevki, orgazmı, hazzı, duyuyu etkilemez. Çünkü cerrahi sırasında, bu fonksiyonlardan sorumlu olan alanlar zarar görmez. Endoskopik prostat cerrahilerinin cinsel fonksiyona olabilecek olumsuz tek etkisi, boşalma üzerinedir. Hastanın prostatının büyüme şekli, büyüklüğü ve uygulanan cerrahi yöntemlere bağlı olarak her üç hastadan ikisinde ameliyattan sonra meni gelmemesi durumu söz konusu olabilir. Normal boşalma hissi vardır ancak meni idrar torbasına boşalır ve idrarla atılır. Bu durum sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz.

6-Prostat askı yönteminde boşalma etkilenir mi?

Son birkaç yıldır uygulanan prostat askı yönteminde, prostat üzerinde herhangi bir kesi ya da buharlaştırma işlemine gerek kalmadan, idrar kanalını daraltan prostat kısımları asılarak daralma ortadan kaldırılabilir. Standart ameliyat yöntemleriyle karşılaştırıldığında, 15-20 dakika gibi çok daha kısa süren bu operasyonlarda sondaya ihtiyaç kalmaz, kanama riski yoktur, günübirlik gerçekleştirilebilir. Prostat askı tekniğinde, ameliyata bağlı herhangi bir kalıcı sorun oluşması beklenmez, ileri yaşlardaki hastalarda uygulanabilir. Bu yöntemde hastanın ereksiyonu ve boşalması olumsuz yönde etkilenmez.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir