Tuzda bulunan siyanürden korunmak için neler yapabilirsiniz?

Yemekleri tuz yerine baharatlarla tatlandırın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Yavuz Koçoğlu

Tuz sağlık için gerekli bir mineral olsa da tüketim oranı büyük önem taşıyor. Özellikle piyasada bulunan tuzlara yapılan siyanür katkısı göz önünde bulundurulduğunda tuz tüketimini sınırlandırmak mecburi hale geliyor. Uzmanlarsa yemekleri tuz yerine baharatlarla tatlandırmanın daha faydalı olacağını savunuyor. Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Yavuz Koçoğlu, tuz kullanımı hakkında uyarılarda bulundu.

İnsan vücudu aslında tuza hiç ihtiyaç duymaz. Çünkü tuzda bulunan temel mineral sodyum, meyve, sebze ve süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerde yer alır. Tuz kullanımının asıl nedeni, damak lezzetinin tuza alışkın olması ve tüm yemeklerde aynı lezzeti aramasıdır. Fazla tuz tüketimi böbreklerin solüt yükünü artırabilir, tansiyonu yükseltebilir ve damar sertleşmesine yol açabilir.

Piyasadaki tuzlar siyanür içeriyor

Raflarda satılan tuzlara topaklanma problemi yaşanmaması için potasyum ferrosiyanür (E 536), sodyum ferrosiyanür (E 535) ve kalsiyum ferrosiyanür (E 538) gibi katkı maddeleri eklenir. Bu maddelerde de bir miktar siyanür bulunur. Tuzlarda çok yüksek miktarlarda siyanür kullanılmaz ancak yine de az az ve süreli bu katkıyı almak vücudu zehirleyebilir.

Özellikle sanayi tipi tuzlar alınırken mutlaka etiketi okunmalı . Doğal tuzlar evde öğütülerek kullanılabilir. Doğal tuzlar daha serttir ancak sağlık açısından daha faydalıdır.

Yemekleri baharatlarla tatlandırın

Tuz tüketiminin kesilmesi birden zor olacağından azaltılarak bırakmak daha kolay olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz kullanımını ortalama 5 gramla sınırlandırmayı tavsiye ediyor. Tuzu azaltabilmenin bir diğer yolu da baharat kullanımını artırmaktır. Baharatlar yemeği aroma verip, lezzet katar.

Beslenmede yapılan küçük değişimlerle bazı sağlık sorunları gelişmeden önlem alınabilir. Özellikle ailede hipertansiyon ya da damar sertliği olan hastalar varsa bu kişilerin tuz kullanımını sınırlandırması çok önemlidir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir