Tuz vücudun hem dostu hem de düşmanı olabilir mi?

Tuz dengesini iyi kurmak gerekiyor

Bir kişinin günde 6 gramlık tuzdan 2 bin 400 mg sodyum alması gerekirken 7 bin mg civarı sodyum tükettiğini belirten Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Tuz fazla tüketildiğinde düşmana dönüşür. Kronik hastalıklara davetiye çıkarır” dedi.

Tuzun yüzde 40’ı sodyum, yüzde 60’ı ise klordan oluşuyor. Tuzdan gelen sodyumun bir elektrolit olduğunu anlatan Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Elektrolitler vücutta asit-baz dengesini düzenler, organizmada su hacminin düzenlenmesinde ve dağılımında görev alırlar” dedi.

Saygı şu şekilde devam etti: “Sağlık kaybedildiğinde düzeltmek kolay değil ama lezzet tercihlerinde metabolizmanın alışması kolaydır. Lezzet, hiçbir zaman sağlığa tercih edilmemelidir. Metabolizmanın yeteri kadar sodyum alması gerekir. Günlük tuz kullanımı 5 bin yıl önce 100 mg düzeyindeyken, günümüzde, ülkemizde 15, hatta 18 gramın üzerindedir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre önerilen günlük tuz alımı 6 gram olup bu da 2 bin 400 mg sodyum alımı demektir. Biz ise günlük 6-7 bin mg sodyum almaktayız. Bu da alınması gerekenin iki katından fazlası demek oluyor.

 Aşırı tüketilirse ne olur?

Aşırı sodyum ve yetersiz potasyum alımının sağlık üzerine önemli etkileri var. Günümüzde önerilen ‘faydalı tuz’ olgusunun öncelikle sodyum içeriği ile değerlendirilmesi gerekir. ‘Mineral içeriği yüksektir’ ifadesinde bu mineralleri alırken metabolizmaya ne kadar sodyum aldığımız önemli. Unutulmaması gerekir ki, tuz vücudumuz için kesinlikle mineral kaynağı değildir. Gıdalara lezzet veren tuz, günlük kullanım limiti aşıldığında sağlık riski içerir. Yani tuz hem arkadaş hem de düşmandır.”




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir