Tütün içmeyen bir nesil için gençlerimizi korumalıyız!

Küresel Gençlik Tütün Araştırması’nın sonuçları kaygı verici

Solunum Derneği TÜSAD, gençleri tütün endüstrisinin taktiklerinden korumanın önemine dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun endüstriye ‘Sır açığa çıktı’ sloganı ile savaş açtığını hatırlatan TÜSAD, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde tüm gençleri tütün içmeyen bir nesil olmak için bu mücadeleye katılmaya davet etti.

7 binden fazla kimyasal madde var

  • Sigara dumanındaki nikotin kuvvetli bağımlılık yapan bir madde. Aynı zamanda sigara dumanının içinde nikotin ile beraber 7 binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Bunlardan en az 250’sinin zararlı olduğu ve en az 69’unun kansere neden olduğu biliniyor. Bu maddelerin solunması, başta akciğer kanseri olmak üzere 20’den fazla kanser ve ayrıca kalp ve solunum sistemi hastalıklarının oluşumuna da neden oluyor.
  • Tütün kullananlar kadar kullanmayan ancak pasif etkilenenler de ölüyor. Dünya çocuklarının yaklaşık yarısı pasif sigara dumanına maruz kalıyor. Her yıl 65 bin çocuk pasif sigara dumanı maruziyeti ile ilişkili hastalıklardan hayatını kaybediyor.

Endüstri sistematik ve agresif bir şekilde gençleri hedefliyor

  • Küresel Gençlik Tütün Araştırması’nın (KGTA) sonuçlarına göre, 2017 verileri ile ülkemizde 13-15 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin yüzde 17.9’nun bir tütün ürünü kullandığını ve yüzde 9.9’nun da gelecekte kullanma eğiliminde olduğunu gö Bu araştırmanın sonuçları, endüstrinin hedeflerine kararlı adımlarla ilerlediğini gösteriyor.
  • Tütün endüstrisi, sistematik, sürekli ve agresif biçimde gençliği hedefliyor. Önüne çıkan yasal engelleri yeni tütün ürünleri piyasaya sürerek, örneğin; elektronik sigara gibi, dumansız tütün ürünü olarak ya da ısıtılmış tütün ürünleri (IQOS) gibi daha az zararlı ürünler diyerek satışına devam ediyor.

Ölen 8 milyon insan yerine yeni tüketiciler aranıyor

  • Tütün endüstrisi her yıl kaybedilen 8 milyon insanın yerine yeni tüketiciler bulmak için sürekli çalışıyor. Bu amaçla özellikle gençliği hedef alıyor. Tütün endüstrisi çocuk ve gençlere sigara satabilmek için değişik taktikler uyguluyor. Ancak bizler de bu yöntemleri çok iyi bilmeli ve fark etmeliyiz.
  • Bunun için; tütün endüstrisinin hedeflerini iyi kavramalı, taktiklerini fark etmeli ve ortaya çıkarmalı, ardından da yılmadan usanmadan bu taktiklere karşı bireysel ve kurumsal olarak tavırlar almamız gerekiyor. Yasal yaptırımların uygulanması ve denetlenmesi sağlanmalı.
  • Biz de TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu olarak; tütün endüstrisinin sırlarını biliyoruz ve bu sırların toplum tarafından deşifre edilmesi için çalışacağız, endüstrinin kirli hedeflerine ulaşmasını her koşulda engelleyeceğiz. Tüm gençleri de tütün içmeyen bir nesil olma mücadelesine katılmaya çağırıyoruz.

Küresel Gençlik Tütün Araştırması’nın gözler önüne serdiği gerçekler

  • Gençlerin yaklaşık yüzde 17.9’u bir tütün ürünü kullanıyor. Bunların yüzde 7.7 ‘si sigara, yüzde 11.2’si nargile iç
  • Hiç tütün ve ürünleri kullanmamış gençlerin yüzde 9.9’unun gelecekte kullanma eğiliminde olduğu görülüyor.
  • Hiç tütün ve ürünü kullanmamış gençlerin yüzde 12.9’u kullanırsa keyif alacağını düşünüyor.
  • Halen sigara içen ve 18 yaş altı olan çocuk ve gençlerin yüzde 73.3’ü, sigara satışı için yasal yaş sınırı altında olmalarına rağmen sigara satın alabildiklerini ifade ediyor.
  • Çocuk ve gençlerin yüzde 26.8’i satış noktalarındaki sigara reklam ve tanıtımlarının farkında olduğunu belirtiyor.
  • Televizyon, video, sinema filminde tütün kullanan birini gören çocukların oranı yüzde 66.5.
  • Buna karşın gençlerin yüzde 61.1’i medyada tütün karşıtı mesajları fark ettiğini belirtiyor. Sportif ya da toplumsal etkinliklerde yer alan tütün karşıtı mesajlar da yüzde 35 oranında fark ediliyor.
  • Halen sigara içen gençler arasında sigara paketleri üzerinde yer alan sağlık uyarıları nedeniyle sigara bırakmayı düşünenlerin oranı yüzde 22.9.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir