Türkiye’de her yıl 13-15 bin bebek kalp hastalığıyla doğuyor!

İleri teknolojiyle başarılı tedaviler

Dünyada her yıl bir milyon, ülkemizdeyse 13–15 bin bebek, doğumsal kalp hastalıklı olarak dünyaya geliyor. Karıncık ile kulakçıkların gelişim bozuklukları, kalbin odacıkları arasındaki delikler ve kalp kapakçıklarındaki bozukluklar başta olmak üzere 200’den fazla doğumsal kalp hastalığı var.

Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu

Acıbadem Üniversitesi Çocuk Kalp Cerrahisi Bilim Dalı ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, “Doğumsal kalp hastalıklarında, çocukların yüzde 30’unun, doğumdan sonra ilk bir ay içinde tedavi edilmeleri gerekiyor” dedi.

Anne veya babasında doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerde hastalığın gelişme riski, 2-3 kat daha fazla. Akraba evlilikleri, hamilelik sırasında geçirilen ağır viral enfeksiyonlar, sigara ve alkol kullanımı, bazı ilaçlar, röntgen ışınlarına ya da radyasyona maruz kalmak, diyabet ve 35 yaşın üzerindeki hamilelikler, doğumsal kalp hastalıkları sebepleri arasında.

Bu belirtileri asla atlamayın 

  • Bebeğin dudakları, ağız içi ve tırnaklarında oluşan morluk
  • Çok sık solup alıp verme ve nefes alıp verirken kaburgalarda oluşan çekilme
  • Sık sık solunum yolu hastalığı geçirmek
  • Emzirme sırasında emmek istememe veya emerken çabuk yorulma
  • İştahsızlık ve kilo almada güçlük
  • Çabuk yorulma

Doğumsal kalp hastalıkları bazı çocuklarda ilk yıllarda belirgin bir sinyal vermiyor. İlerleyen yıllarda çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma ve egzersiz sırasında göğüs ağrısı gibi şikayetler gelişebiliyor.

Bugünkü teknolojik imkanlar, bilgi ve deneyimle, en karmaşık ve riskli kalp hastalıklarıyla doğan bebeklerde bile yüzde 90’dan fazla başarı sağlanabiliyor. Bazı kalp ameliyatlarında, akciğer- kalp makinasına ihtiyaç duyulmadan da onarım gerçekleştirilebiliyor. Belirli anomalilerde göğsün yan tarafından yapılan küçük kesilerle organa ulaşılarak, ameliyat gerçekleştiriliyor. Bu tür ameliyatlarda hastanede yatış ve iyileşme süresi daha kısa olabiliyor. Göğüs kafesinin iyi gelişmiş olduğu büyük çocuklarda, bazı anomaliler robotik cerrahiyle de düzeltilebiliyor. Bazı durumlarda girişimsel prosedür denilen yöntemlerle, kateter yoluyla ameliyatsız tedaviler gerçekleştirilebiliyor. Kalpteki bazı delikler bu yolla kapatılabiliyor, kapak ve damarlardaki darlıklar genişletilebiliyor. Bazı damar açıklıkları ve anormal damarlar kapatılabiliyor ve bazen suni kapaklar yerleştirilebiliyor.

Anne karnındayken tespit edilebilir

Doğumsal kalp hastalıkları hamileliğin 16’ncı haftasından itibaren, bebeğin kalbinin ayrıntılı olarak incelenmesiyle tespit edilebiliyor. Kalpte bir sorun görülürse, bebek doğuma kadar takibe alınıyor. Doğumun ardından ilk 24-48 saat içinde, her bebeğin oksijen satürasyonunun ölçülmesi önemli. Küçük bir prob ile bebeğin el veya ayak parmağından oksijen doygunluğunu tespit etmek mümkün. Oksijen değerinde bir sorun varsa ekokardiyografiye başvurularak kalp detaylı inceleniyor.

Çocuk ve gençlerde ani ölümler önlenebilir

Bazı çocuklarda özellikle ergenlik veya ilk gençlik döneminde ağır sporlar veya egzersiz sırasında ani kalp durmasıyla ölüm görülebiliyor. Bu çocuk ve gençlerde genellikle aort  çıkışında bir darlık veya koroner damarlarda bir çıkış yeri anomalisi oluyor. Bu anomaliler, kalp ameliyatıyla düzeltilebiliyor. Spor yapacak çocuk ve gençlerin EKO, eforlu EKG, gerekirse BT ve MR’la kontrolden geçmeleri gerekiyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir