Türk insanı Covid-19 pandemi sürecinde 6.1 kilo aldı

Geleceğin pandemisi obezite olmasın!

Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, obezitenin geleceğin pandemisi olacağı uyarısında bulundu. Yumuk, “Yaptığımız çalışmaya göre, VKİ kampanyamıza katılan yaklaşık 22 bin 500 kişinin ortalama VKİ’si, 28.9 çıktı.

Prof. Dr. Volkan Yumuk

Öte yandan, Ipsos tarafından gerçekleştirilen global araştırmaya göre, Türkiye’den araştırmaya katılan yetişkinlerin yüzde 42’si pandemi başladığından itibaren kilo aldığını belirtti. Kilo aldığını belirtenler ise ortalama 6.1 kilo aldı. Covid-19 öncesi de zaten ciddi bir halk sağlığı problemiydi. Ancak bu dönemin getirdiği olumsuz etkilerle önlem alınmazsa obezitenin yayılma hızı daha da artacak” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’de ise 20 milyondan fazla obeziteli birey var. Bu da ülkemizde her 3 kişiden birinin obeziteli olduğunu gösteriyor.

Obezitenin karmaşık ve çok faktörlü bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yumuk, şu bilgileri verdi:

Obezite sadece yeme bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık değil. Çevresel, genetik, psikolojik faktörler ile yaşam tarzı ve kullanılan ilaçlar da obeziteye neden olabilmektedir. Kilo fazlalığı veya obezite tanısı koymak için en basit yöntem vücut ağırlığını (kg) boyun karesine (m2) bölerek, Vücut Kütle İndeksi’ni (VKİ) bulmaktır. Bu değerin 25-29.9kg/m2 olması fazla kilolu, 30kg/m2 üzerinde olması ise obeziteli birey olması demektir.

Türkiye’nin VKİ’si 28.9

TOAD’ın hadibirlikte.com web sitesi ile sosyal medyada başlattığı ‘Yeni Yılda Yeni Kararlar Alın, Obeziyete Karşı HADİ BİRLİKTE Diyenlerden Olun’ kampanyası; Türkiye’nin VKİ’sinin 28.9 olduğunu ortaya koydu.

Türkiye obezite görülme sıklığında Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada. İki ay gibi kısa bir sürede sosyal medyada yürüttüğümüz kampanya, bu tabloyu gözler önüne serdi. 22 bin 500 kişi kampanyaya katılmış ve ortalama VKİ  28.9 çıkmıştır. Yani maalesef, obezitenin sınırında olduğumuz bir kere daha tescillenmiştir.

TOAD olarak bu tehlikeyi sezdiğimiz için Nisan-Aralık ayları içinde farklı içerikli webinarlar düzenledik. Ve konuya dikkat çektik. Çeşitli disiplinlerden hekimlerimiz ile doğru kilo yönetimine yönelik sohbetler gerçekleştirdik,  yoğun ilgiyle karşılaştık. Ancak yine de yapılan araştırmanın sonuçlarına bakıldığında daha kolektif bir yaklaşım ihtiyacı net bir şekilde görülüyor.

Obeziteli bireyler Covid-19’u daha ağır geçiriyor

Obeziteli bireylerde Covid-19’un sonuçlarının daha kötü olduğunu ve hastalığın daha ağır seyrettiğini biliyoruz. Yeni bir meta analiz çalışmasına göre; fazla kilolu ve obeziteli COVID-19 hastaları, normal kilolu olanlara oranla

  • Pozitiflikte yüzde 46’lık
  • Hastaneye yatışta yüzde 113’lük
  • Ölüm sonlanımında yüzde 48’lik artış gösterdikleri ortaya konulmuştur.

Avrupa kriterlerinde obezite merkezleri yaygınlaşmalı

Obezite kliniklerinin ve temel bakım merkezlerinin artırılması önemli. Fazla kilolu veya obeziteli bireyler, ayrımcılığa ve önyargılara da maruz kalabiliyorlar. Bu konuda da aslında toplumda hepimize düşen çok görev var. Obeziteyle Mücadele Eylem Planları yapılmıştır. Bu kapsamda Avrupa standartlarında obezite merkezleri de açılmıştır. Ancak bunların çoğaltılması, yaygınlaştırılması ve nitelikli elemanların artırılması gerekmektedir. Avrupa Obezite Araştırma Derneği kriterlerine uygun ne kadar çok obezite merkezimiz olursa obeziteyle o kadar başarılı mücadele edilebilir.”

Sarı kurdele tak, obeziteye dikkat çek

Dünya Obezite Günü’nde herkesi yakasına sarı bir kurdele takarak veya sosyal medya filtrelerini kullanarak bu mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir