Türk bilim insanları COVID-19 örnek alma istasyonu tasarladı

COVID-19 testi bu istasyonda yapılıyor

Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, koronavirüsün numune alma sırasındaki yayılımını önlemek amacıyla ‘Negatif Basınçlı ve Morötesi Işınlı Örnek Alma İstasyonu’ imal etti.

Virüs testi sırasında sağlık çalışanları ile hastalar arasındaki teması kesen ve işlem bitiminde 1-2 saniye içerisinde kendi kendisini temizleyebilen cihaz, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kullanılmaya başlandı.

Rıza Gürler Akgün

Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri Dr. Şener Odabaşoğlu ve Dr. Kemal Fırat Oğuz’un geliştirdiği istasyonda, ultraviyole ışın lambalarıyla sterilizasyon sağlanırken, negatif basınçla da COVID-19’dan korunma imkanı sunuyor.

Projenin ayrıntılarıyla ilgili bilgi veren Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Rıza Gürler Akgün, şunları anlattı:

 İstasyon, hastalardan numune alınırken, hemşire ve doktorların korunması amacıyla kullanılıyor. Hasta veya şüphesi olan kişi, iki yanı camla kaplı şeffaf istasyon içine giriyor. Sağlık personeli numune alma işleminin yapılabilmesi için tasarlanan ön kısımdaki dışarıdan istasyon içine uzanan sabit eldivenleri giyiyor. İçeride bulunan kutudan malzemeyi alıp paketinden çıkartıyor. Hastadan numuneyi aldıktan sonra steril bir şekilde özel kabına koyuyor. Sağlıkçı ve hasta temas etmeden işlem tamamlanıyor.

İstasyon 1-2 dakikada temizleniyor

İstasyon sağlık çalışanlarının güvenli ortamda çalışmasını sağlaması kadar, test yapılan kişileri de virüsten koruyor. Numune alındıktan sonra sağlık çalışanı, istasyondaki sterilizasyon butonuna basarak morötesi ışın lambalarıyla negatif basınç sistemini çalıştırıyor. İstasyon içinde kalması muhtemel virüsleri ortadan kaldıracak sterilizasyon 1-2 dakika içinde sağlanıyor. Sıradaki hasta virüsten tamamen temizlenen istasyona giriyor.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir