Tıkayıcı uyku apnesi Covid-19’a yakalanma riskini artırıyor

Hastanede yatma süresi uzayabilir

Güçlü bir bağışıklık sistemi için çok büyük bir role sahip olan uyku, vücudumuzu enfeksiyonlardan koruyor. Düzensiz uyku, bağışıklık sisteminde ciddi hasarlara yol açarken, sadece bir gece uykusuz kalmak bile hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Özellikle uyku esnasında solunumun en az 10 saniye durmasına sebep olan tıkayıcı uyku apnesi, Covid-19’a yakalanma riskini artırıyor.

Doç. Dr. Tuncay Özçelik

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi KBB-Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Tuncay Özçelik; uyku apnesi olan hastaların, COVID-19 nedeniyle hastanede yatma ve solunum sıkıntısına girme oranının, normal hastalara göre en az 2 kat arttığını belirtiyor. Özçelik, horlama ve uyku apnesi olanların dikkat etmesi gerekenleri anlattı:

Uyku kalitesine etki eden faktörlerin en hafifi, horlama. Aşırı kilo, bazı ilaçlar ve aşırı alkol kullanımı gibi durumlarda küçük dil, yumuşak damak, dil ve boğaz kaslarının gerginliği azalır. Aşırı kilolu kişilerde yutak civarında yağ birikimi görülür. Gevşemiş kaslar sırt üstü yatınca dilin ve küçük dilin boğaz arkasına doğru kaymasına engel olamaz, bu durumda kişi kendisi çok farkında olmasa da etrafını rahatsız edecek şekilde horlamaya başlar.

Horlamaya neden olan faktörler, daha ileri aşamada uyku apnesine yol açabiliyor. Tıkayıcı uyku apnesi her 100 kişiden en az 5’inde görülürken, özellikle aşırı kilolu orta yaştaki erkeklerde bu oran daha da yükseliyor. Çocukların ise yüzde 10-12’sinde tıkayıcı uyku apnesine rastlanıyor.

Horlama ve uyku apnesi olanların dikkat etmesi gerekenler

  • Alınan fazla kilolar verilmeli ve iyi bir adale tonusu kazanmak için sportif bir yaşam biçimi seçilmeli.
  • Alkol alımı kısıtlanmalı.
  • Uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarının kullanımına apneyi arttırabileceğinden dolayı dikkat edilmeli.
  • Uykudan 3-4 saat önce ağır yemekten kaçınılmalı.
  • Aşırı yorgunluktan sakınılmalı.
  • Sırt üstü pozisyonda uyuma yerine, yana yatarak uyuma tercih edilmeli.

Tedavide kullanılan yöntemler

  • Tıkanıkların giderilmesine yönelik girişimler: Çocuklarda büyük bademcik ve geniz etine yönelik ameliyatlar ile problemleri büyük oranda çözmek mümkün. Erişkinlerde ise öncelikle, varsa burundaki patolojilerin düzeltilmesi gerekir. Burun orta bölmesindeki eğriliklerin giderilmesi, büyümüş burun etlerinin küçültülmesi, burun içindeki polip, kist, tümör gibi oluşumların alınması işlemleridir.
  • Ağız ve boğaza yönelik girişimler: Damak ve küçük dildeki sarkıklıklar, dil kökündeki ve bademciklerdeki büyümeler, ağız ve çene yapısındaki bozukluklar uygun cerrahi tekniklerle düzeltilmelidir. Bu ameliyatlarda en temel prensip dokulara minimal hasar vererek konforlu biçimde maksimum yararı sağlamaktır.
  • Pozitif basınçlı oksijen tedavisi: Burun ve boğaz bölgesinde ciddi problemi bulunmayan ve cerrahinin çok riskli olduğu veya hasta tarafından istenilmediği durumlarda ağız ve burundan bir maske yardımıyla gerçekleştirilir. Hastanın durumuna göre değişebilen basınçlarda gönderilen hava ile tıkanıklık tedavi edilmeye çalışılır. Fakat yüzlerinde maske ile uyumak gibi bir durum söz konusu olduğu için hastaların bir kısmında bu duruma uyum problemi görülebilir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir