‘Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım-Beslenmeden Olmaz’ projesi

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile Nutricia’dan Serebral Palsi’li çocukların beslenmesine özel proje

Gelişimi tamamlamamış beynin doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında hasar görmesiyle oluşan Serebral Palsi; Türkiye’de her yıl altı binden fazla bebekte ortaya çıkıyor.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı-Cerebral Palsy Türkiye ve Nutricia Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım-Beslenmeden Olmaz’ projesi kapsamında; doğru beslenmenin bu çocukların fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimini desteklediğine, tedavi başarısına katkı sağladığına dikkat çekilecek. Proje kapsamında ilk etapta 30 çocuğun büyüme ve gelişmeleri değerlendirilerek, beslenme tedavilerine başlanacak.

Serebral Palsi; bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan ancak buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Yutma zorluğu ve duruş bozukluklarından dolayı beslenme problemlerine yol açıyor. Yeme-yutma problemleri, sık kusma, yemek sırasında boğulma riski gibi beslenme problemleri görülüyor. Öğün saatleri uzuyor ve yetersiz beslenme ortaya çıkıyor. Bu durum Serebral Palsi’li çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine, solunum enfeksiyonlarına ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor.

Nigar Evgin: “Doğru beslenmenin önemi konusunda farkındalık geliştirmeyi hedefliyoruz”

Nigar Evgin

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye Genel Direktörü Nigar Evgin; “Serebral Palsi’li çocuklar için iki önemli eksik var. İlki, doğru beslenmenin gerekliliği, beslenmenin tedavi sürecindeki önemi ebeveynler tarafından bilinmiyor. Çocukları Serebral Palsi tanısı alan aileler, kendilerini çok uzun ve mücadele dolu bir yolculuğun başında buluyor. Daha çok nörolojik sorunlara odaklanıldığından beslenme değerlendirmeleri gözden kaçabiliyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri, beslenme ile ilgili uzman yönlendirmelerinin yetersiz oluşu. Halbuki tedavinin başarılı olabilmesi için, bu çocukların sağlıklı beslenmesi çok kritik.

İkinci eksiklik ise bu konuda yetişmiş kalifiye uzman sayımızın yeterli olmaması. Bu iki eksiklik ebeveynlerin; çocuklarının beslenmesi esnasında doğru pozisyonu sağlayamamasına, doğru materyal ve besin seçimi yapamamasına neden oluyor. Nutricia Türkiye ile birlikte başlattığımız bu proje ile nörolog, diyetisyen, fizyoterapist, psikolog, dil ve konuşma terapistini kapsayan multidisipliner yaklaşımın önemini göstermeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda beslenmenin önemine dikkat çekmeyi, ailelerin farkındalığını geliştirmeyi ve önümüzdeki süreçte daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Dr. Yalım Üner: “Serebral Palsi’li çocukların yaşam kalitelerini artırmayı hedefliyoruz”

Dr. Yalım Üner

Nutricia Türkiye Genel Müdürü Dr. Yalım Üner ise, “Serebral Palsi’li çocuklar açlık veya tokluk hissi belirtemiyor, yemek seçimlerini söyleyemiyorlar. Bununla birlikte yiyecekleri ağza götürme, çiğneme, yutma zorlukları dolayısıyla yeterli beslenemeyebiliyorlar. Yetersiz beslenme kas gücünün zayıflaması ile birlikte fiziksel fonksiyon yetersizliğine sebep olmaktadır. Çocuğa özel hazırlanmış bir beslenme tedavisi; yağsız kas kütlesinin artmasında ve yutma zorluğunun düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla erken tanı ve beslenmeyi de içeren kapsamlı bir tedavi ile bu çocukların yaşam kalitelerini artırmak mümkün. Ayrıca hayallerini başarıyla gerçekleştirmelerine destek olmak da mümkün. Bu amaçla çocukların tedavide yüksek başarı elde etmelerine katkı sağlamak üzere, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile birlikte bu önemli projeyi hayata geçirdik” dedi.

Her çocuğa özel tedavi

İlk etapta bir yıl olarak planlanan proje kapsamında; diyetisyen, fizyoterapi, yutma terapisi ve gastroenteroloji değerlendirmesini kapsayan bütüncül tedavi ile 30 çocuğun büyüme ve gelişmeleri değerlendirilerek tedavilerine başlanacak. Her çocuğa özel olarak planlanacak tedaviler ile Serebral Palsi’li çocukların doğru bir duruşa sahip olmasına ve oral motor fonksiyonlarının gelişmesine bağlı olarak; beslenme durumlarının iyileşmesine katkı sağlanacaktır. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve Nutricia Türkiye aynı zamanda, yetersiz bilgi kaynağının önüne geçmek ve beslenme tedavisinin Serebral Palsi tedavisindeki önemini anlatmak üzere yıl boyunca çeşitli çalışmalar gerçekleştirecek.

Dünya genelinde 17 milyon Serebral Palsi’li var

Serebral Palsi’de hareket bozukluğuna; zihinsel engel, görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumlar da eşlik edebiliyor. Her dört çocuktan biri konuşamıyor, üç çocuktan biri yürüyemiyor. Ayrıca her iki çocuktan biri zihinsel engelliyken dört çocuktan birine de epilepsi teşhisi konuluyor.

Klinik çalışmalara göre, orta üst kol yağ bölgesindeki standart değerdeki her bir azalma;

  • Doktor ziyaretlerinde yüzde 28,
  • Okul gün kayıplarında yüzde 31 artışa neden olurken,
  • Sosyal aktivitelerden de yüzde 51 oranında geri kalmaya

sebebiyet veriyor. Bu nedenle nöroloji tedavisi devam ederken diyet uzmanlığı, gastroenteroloji, fizik tedavi gibi farklı branşlar ile birlikte çalışılması; çocukların gelişiminde ve yaşam kalitesinin artmasında önemli rol üstlenmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir