Sağlıklı böbrekler için akılda tutulması gereken yedi öneri

Rutin kontroller hayat kurtarabilir

Son yıllarda giderek artış gösteren böbrek rahatsızlıkları, genel sağlığı da olumsuz etkiliyor. Böbrek rahatsızlıkların en önemli nedenleri arasında diyabet, hipertansiyon ve obezite bulunuyor. Memorial Şişli Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkök, böbrek sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

1 – Kilonuzu ve kan şekerinizi kontrol altında tutun

Yüksek kan şekeri seviyelerinin böbrek hastalığına yol açtığı ve mevcut sorunları hızlandırdığı biliniyor. Obezitenin tek başına böbrekleri olumsuz etkilediği de ortaya kondu. Kilo kontrolü ile birlikte karbonhidratlı ve hazır gıdalardan uzak beslenilmesi böbrek sağlığı için çok önemlidir.

2 – Hipertansiyon sadece kalbinizi etkilemiyor

Türkiye’de tuz tüketimi tavsiye edilen maksimum seviye olan günde 5 gramın çok üzerinde. Özellikle tuz tüketiminin fazla olması hipertansiyona zemin hazırlıyor. Hipertansiyon da  böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor. Araştırmalar, dünyada tuz tüketiminin yüzde15 azaltılmasının 10 sene içinde 8.5 milyon insanın hayatını kurtarabileceğini gösteriyor.

3 – Rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin

Kronik böbrek rahatsızlıklarında hipertansiyon, diyabet, obezite gibi önlenebilir etkenlerin yanında kişinin yaşam şeklinin neden olmadığı nefrit ve polikistik böbrek hastalığı gibi hastalıklar da önemli yer tutuyor. Bu tür rahatsızlıkların erken dönemde teşhis edilmesi diyaliz sürecine girmeden tedavi şansını önemli oranda artırıyor. Basit kan ve idrar tahlilleri ile rutin sağlık kontrolleri, bu hastalıkların erken devrede teşhis edilmesi açısından önemlidir.

4 – Prostat büyümesi böbreklerinize hasar verebilir

Prostatın iyi huylu büyümesi, prostat kanseri veya mesane sorunları böbrekleri olumsuz etkiliyor. Bu tür rahatsızlıklarda idrarın tam olarak boşaltılamaması böbreğe geri kaçakların yaşanmasına ve böbrek fonksiyonların bozulmasına zemin hazırlıyor. Uzun zamandır prostat sorunu yaşayan hastaların böbrek fonksiyonlarını da kontrol ettirmesi gerekiyor.

5 – Taşlar yüzünden böbreğinizden olmayın

Böbrek taşlarının kanalları tıkaması böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. Aktif böbrek taşı şikayeti olmasa bile bu hasta grubu belirli aralıklarla mutlaka takip edilmeli.

6 – Her ağrıda ilaca sarılmayın

Sağlıklı böbrekler için ağrı kesiciler başta olmak üzere gereksiz ilaç tüketiminden uzak durmak gerekiyor. Bilinçsizce kullanılan ağrı kesiciler birikici bir etkiyle uzun dönemde böbreklere hasar verebilmektedir. Bunun yanında tek bir ağrı kesici kullanımı sonrası böbrek fonksiyonlarının tamamen kaybolduğu vakaları da sık görülüyor.

7 – Yaşam tarzınıza özen gösterin

Günlük egzersiz ve su tüketiminin kilo kontrolünde önemli bir yeri olduğu unutulmamalı. Gazlı içecekler yüksek oranda fosfor ve şeker içerdiği için uzak durulmalı. Patates, muz, kepekli tahıllar, süt ve domates gibi yüksek potasyum içeren gıdalar dikkatli tüketilmeli.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir