Pandemi tüm dünyada obezite oranlarında artışa neden oldu

Farkındalığın artırılması gerekiyor!

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Obezite, Lipid Metabolizması ve Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fahri Bayram; fazla kilolu ve obeziteli bireylerin sayısının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de arttığı uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Fahri Bayram

“Obezite, 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri” diyen Bayram, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre, dünya genelindeki obezite sıklığı 1975’ten bu yana hızlı bir artışla 3 katına çıktığı” dedi.

Türkiye’deki durum ne?

Bayram, şu değerlendirmelerde bulundu: “DSÖ tarafından en son yayınlanan raporda Türkiye, yüzde 32 prevalans ile Avrupa’da yetişkin nüfusta obezitenin en yüksek olduğu ülkedir. Çalışmalar, Covid-19 pandemisinin tüm dünyada obezite oranlarında ciddi bir artışa neden olacağını göstermektedir. Stres ve kaygı, evde geçirilen zaman, sağlıksız beslenme ve tedaviye ulaşımdaki güçlükler büyük risk oluşturmaktadır.

Obezite; diyabet, hipertansiyon, yüksek kan basıncı, kan yağlarında yükseklik, koroner arter hastalığı, inme, çeşitli kanserler, uyku-apne sendromu, karaciğer yağlanması, reflü, safra yolları hastalığı, kısırlık, depresyon, eklem ve hareket gibi pek çok soruna yol açmaktadır.

Çalışmalar, obeziteli bireylerin Covid-19 enfeksiyonuna yakalanma ve hastalığı daha ağır geçirme riskinin de normal kilolu bireylere göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu bireylerde zatürre gelişim riskini ve yoğun bakım ihtiyacını artırmaktadır.”

Göbek bölgesinde biriken yağ risk oluşturuyor

Obeziteye bağlı artan riski belirleyen önemli faktörlerden biri, yağın vücutta biriktiği yer. Göbek bölgesinde biriken yağ, obezite ilişkili hastalıklar açısından daha fazla risk oluşturmaktadır. Çok sayıda genetik, çevresel, fizyolojik ve psikolojik faktör birbiri ile ilişkili hale gelerek, obeziteye yol açmaktadır. Bu faktörler içinde aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği en önemli nedenlerdir.

  • Yaşamı kolaylaştıran ve enerji harcamayı engelleyen teknolojik ilerlemeler
  • Beslenmenin bir sanayi haline gelmesi, daha dayanıklı ve ucuz ürünler elde etmek için besin katkıları kullanılması
  • Hazır gıda tüketiminde artış
  • Hızlı beslenme tarzı obezite sıklığındaki artıştan sorumlu tutulan başlıca faktörlerdir.

Obezitenin tedavisinde ve önlenmesinde; sağlıklı beslenme ile egzersizi içeren yaşam tarzı değişiklikleri ana basamaktır. Gereken ve uygun durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler de kullanılabilir.

‘Mucize’ diyetler, bilimsel dayanağı bulunmayan bitkisel tedaviler ve deneysel cerrahi gibi yanlış uygulamalar tercih edilmektedir. Obezitenin önlenmesinde toplumdaki farkındalığın artırılması önemlidir. Ayrıca bebeklikten erişkinliğe sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsetilmesi öncelikli hedeftir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir