Pandemi döneminde depresyon ve dijital bağımlılık arttı

Çocukların teknoloji ile geçirdikleri süre ailenin kontrolünde olmalı

Çocukların okula gidememesi aile içerisindeki stresi artıran faktörlerden biri haline geldi. Pandeminin ilk dönemi kaygılar yoğundu fakat süreç uzadıkça depresyonlar, takıntılar, iletişim problemleri, dijital bağımlılıklar daha çok artmaya başladı. Kronikleştikçe ruhsal yorgunluk arttı. Çocukların bu süreçten etkilenmemesi için anne ve babaların geleceğe umutlu bakması oldukça önemli.

Dr. Rümeysa Alaca

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Rümeysa Alaca, ailelere konuyla ilgili tavsiyeler verdi:

Çocukların okula gidemediği, sosyalleşemediği ve paylaşım yapamadığı bu süreçte ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocukların okula gitmesi sadece eğitim almak olarak değerlendirilmemeli. Okul; çocuğun gününü planlamasına yardımcı olan, sohbet edebildiği, oyun oynayabildiği bir taraftan da her yönüyle kendini geliştirmesine fırsat sağlayan, sosyal etkinlik ve fiziksel hareketlilik imkanı sunan ama aynı zamanda aileden uzak kalıp anne babayı özlemesi için de fırsat oluşturan bir yer.

Farklı faaliyetler yapılabilir

Çocukların teknoloji ile geçirdiği süre, ailenin kontrolünde olmalı. Ayrıca uzun süre ekran başında oturarak vakit geçirmenin fiziksel ve psikolojik zararlarından çocukları korumak gerekiyor. Teknoloji ile geçirilen sınırsız saatler yerine; hikaye okuma, kelime ve kart oyunları, dolap düzenleme, el işi aktiviteleri, dans etme, ufak tiyatro gösterileri planlama, sessiz sinema, eğlenceli taklitler yapma ve karikatür çizme gibi aktiviteler planlanabilmektedir.

Çocuklar dışarıda da zaman geçirmeli

Online okul planına uyum sağlarken; çocukların dışarıda da zaman geçirmesi gerektiği unutulmamalı. Çocukların evde kaldıkları dönem uzadıkça evden çıkmak istemeyebilirler. Bu konuda ebeveynlerin dışarı çıkma rutini oluşturma ve teşvik edici olmaları çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimleri açısından önem taşıyor.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir