Omuz ağrısının sebeplerinden biri de mutfaktaki ağır tencereler!

Ev kadını en çok omuz ağrısından çekiyor

Ev kadınları omuz ağrısında en önemli risk grupları arasında yer alıyor. Gündelik ev işlerinde üst dolaplara ağır cisimlerin kaldırılması, yüksek rafların temizlenmesi, yukarıdan tencere, tabak gibi eşyaların alınması omuz anatomisini zorluyor.

Doç. Dr. Deniz Gülabi

VM Medical Park Pendik Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Deniz Gülabi, özellikle kalp hastalarının omuz ağrılarını yabana atmaması gerektiği konusunda uyarı da bulundu:

Omuz ağrıları, günlük yaşamda bel ve boyun ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrısıdır. Travmaya bağlı olarak omuz eklem çevresinde kırıklar ve çıkıklar görülebilir; bunlara bağlı ağrı gözlenebilir. Ayrıca tendon yırtıkları ve bunların sonucunda omuz ekleminde kireçlenme de omuz ağrılarının nedenleri arasındır.

Basit ağrı kesici ilaçlar kullanılmasına rağmen devam eden ağrılarda, omuz hareketleriyle artan ağrılarda ve ağır işlerde çalışan kişilerde rastlanan bu sorunda, mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.

Isınmadan yapılan spora dikkat: Günlük yaşamda yapılan bazı yanlış hareketler, omuz ağrısına sebebiyet verebilir. Ağır cisimlerin taşınması ve özellikle bunların yüksek yerlere kaldırılması, omuz ağrısına neden olabilir. Spora başlamadan önce uygun ısınma egzersizleri yapılmalıdır. Isınmadan yapılan ağır egzersizler, omuz çevresinde yaralanma olasılığını artırır.

Açık araç camı omzun düşmanı: Özellikle yazın araç kullanılması esnasında terleyen vücuda açık camdan vuran rüzgar, kas spazmlarına yol açarak ağrıya sebebiyet verir.

Çocuklarınıza ağır çanta taşıtmayın: Çocukların ağır okul çantası taşımasının da omuz ağrısında rolü vardır. Kas-eklem sistemi üzerinde ağır yüklenmeler her zaman ağrının nedeni olabilir. Ağır okul çantalarının taşınması, omuz sırt ve boyun kaslarında zorlanmaya neden olur ve ağrı yaratabilir.

  •  Omzu ağrısı şikayeti olan kişilerin baş üstü zorlayıcı hareketlerden, ağır yükleri taşımaktan kaçınması ve ağrı oluşturan hareketlerden uzak durması önerilir.
  • Ağrıdan korunmak için omuz eklemi çevresindeki kasları kuvvetlendirici egzersizler yapmak gerekir.
  • Göğüs ağrısıyla birlikte ortaya çıkan omuz ağrılarında hemen bir kardiyoloğa başvurulmalıdır.

Fizik tedavi uygulamalarıyla omuz eklemi çevresi kasların kuvvetlendirilmesi amaçlanır. Bu yöntemle, omuz-eklem hareket açıklığı artırılabilir. Ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar, soğuk uygulama iyi gelebilir. Yüzme yer çekimi azaltılmış bir ortamda eklem hareketlerini artırma ve kasların kuvvetlendirilmesinde faydalıdır. Yüzme esnasında omuzun çok zorlanmaması önerilmektedir.

Tendon yırtığı varsa cerrahi uygulanıyor

Omuz ağrısıyla polikliniğe başvuran bir hastadan, iki yönlü omuz röntgenleri istenir. Röntgenlerde kemik yapılarıyla ilgili bir sorun tespit edilmezse, ağrı kesici ve ödem giderici tedaviye başlanır. Hastanın şikayetleri geçmezse MR önerilir. Omuz çevresi tendon yırtığı tespit edilen hastalarda, cerrahi tedaviler uygulanır. Omuz ekleminde kemik yapının bozulduğu durumlardaysa, omuz protezi (parsiyel, total ya da ters omuz protezi) uygulamaları yapılır. Rotator manşet yırtığı olan hastalarda cerrahi tek seçenektir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir