Küçük çocukların ‘gül hastalığı’ olarak tanımlanıyor

Kış aylarında altıncı hastalık riskine dikkat

Altıncı hastalık olarak bilinen herpes virüs ailesinden HHV-6 ve HHV-7 virüslerinin neden olduğu rahatsızlık, çocuklarda kış aylarında yaygın görülmektedir.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Tuğrul Atay, hastalık ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Gül hastalığı, daha çok dudak ve genital bölgede uçuk meydana getirmesi ile bilinen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğunlukla 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocukları etkilemektedir. Birkaç gün yüksek ateş ile seyrederek, ateş düştükten sonra vücutta gül renginde döküntülerle devam etmektedir. Latince adı, bu döküntülerin özelliğine atıfla roseola infantum yani küçük çocukların gül hastalığıdır.

Yüksek ateş ile kendini gösteriyor

Çoğu çocukta hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben yüksek ateşle seyretmektedir. Çocukluk çağında ateşli havaleye en sık neden olan viral enfeksiyondur. Ateş 4 ile 7 gün arasında devam etmekte bu nedenle çocukta halsizlik, iştahsızlık ve boyun lenf nodlarında şişme olabilmektedir.

Hastalığın devamında ateş birden düşmekte, pembe-kırmızı, deride çoğu zaman kabarık olmayan döküntü ortaya çıkmaktadır. Bazı döküntülerin etrafında daha açık renkli haleler oluşmakta, daha sonra bu döküntüler boyna, yüze, kollara ve bacaklara yayılmaktadır. Ateş 3- 7 gün civarında devam eder ateş birden düşmekte ve döküntü başlamaktadır. Döküntüler birkaç saat ile birkaç gün arasında değişen sürelerde solup, geçmektedir.

Bulaşıcı olabilmektedir!

Altıncı hastalık bulaşıcıdır ancak büyük salgınlara yol açmaz. Enfekte olmuş bir çocuktan damlacık yoluyla konuşurken, hapşırırken veya öksürürken etrafa saçılmaktadır. Yine aynı su bardağını, çatalı veya kaşığı kullanma ile de bulaşabilmektedir. Bununla birlikte enfekte damlacıklar yüzeylerin üzerine konar ve bu yüzeylere dokunup el yıkanmadan ağız ve buruna dokunulursa yayılım göstermektedir.

Döküntü ortaya çıkmadan çocuğun henüz sadece ateşi varken de bulaşıcıdır. Nadiren erişkinlere de bulaşabilmektedir. Bu, erişkinin virüsü çocuklukta geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olmasına bağlıdır. Genel hijyen kurallarına uymak ve sosyal mesafeye dikkat etmek, altıncı hastalıktan korunmayı mümkün kılmaktadır.

Tedavinin en önemli aşaması evde bakım süreci

Ayrıntılı bir tıbbi geçmiş ve dikkatli bir fizik muayene, iyi bir hekim hasta ve hasta yakını iletişimi ile ek bir tetkike gerek kalmadan tanı konulmaktadır. Arada kalınan vakalarda kan tahlilleri ve virüse özel spesifik serolojik tetkikler yapılabilmektedir. Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi altıncı hastalıkta da hastalığa özel bir tedavi bulunmamaktadır.

Ateşin düşürülmesi için parasetemol ve ibuprofen içerikli ilaçlar kullanılabilmektedir. Ilık duş aldırmak, ortamın ısısını 22-24° arasında tutmak gerekmektedir. Beslenmesi azalan çocuklara damar yolu ile serum verilmektedir ancak önce çocuğun sıvı alımının artırılması teşvik edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ek komplikasyonlar varsa takibi bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır.

  • Dengeli beslenmek
  • Yapay veya koruyucu maddeler içeren paketli gıdalardan uzak durmak
  • Sebze ağırlıklı tencere yemekleri ile çocukları beslemek
  • El yıkamak ve sosyal mesafeye dikkat etmek alınabilecek önlemlerdir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir