Bölgesel fazlalıklardan şikayetçiyseniz, işte çözümler

İnatçı yağlara karşı 4 yöntem

Dr. Belma Bayraktar

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar vücutta yağ oranının kadınlarda yüzde 30’dan, erkeklerde yüzde 25’den fazla olmaması gerektiğini söyledi: “İdeal yağ oranı kadar, yağın toplandığı bölge de önemli. Bel çevresindeki yağlanma riskli çünkü insülin direnci gelişebilir, diyabete eğilim başlar. Karın bölgesi yağlanmasında reflü sık görülür. Basen bölge genişliği olanlardaysa östrojen dengesizliği görülür, adet dönemleri bozulabilir.”

Bayraktar, yağlanmaya yol açan nedenleri ve bölgesel incelme yöntemlerini anlattı:

Kriyolipoliz: Yağ dokusuna soğuk uygulama ile bunların parçalanarak dokudan uzaklaştırılması esasına dayanıyor. Hayli popüler, etkili ve güvenli olan yöntem, sekiz haftalık aralıkla yapılıyor, seans süresi 45-60 dakika sürüyor.

Kimlere uygulanabilir?: FDA tarafından onaylı olan Kryolipoliz, erişkin yaşta  herkese uygulanabiliyor. Yan etkisi yok. Yağ yıkımına bağlı kan yağlarında yükselme ve karaciğer testlerinde  bozulma saptanmadığı, güvenli olduğu bildiriliyor.

Ultrason (HİFU): Ultrason dalgaları hedeflenen bölgeye yollanıp, yağ dokusunda parçalanma yaparken aynı zamanda ciltte sıkılaşma da görülüyor. Kızarıklık, morluk, ağrı olabiliyor. Ayda 1 -3 seans uygulanıyor.

Kimlere uygulanabilir?: Obez olmayıp bölgesel yağlanması bulunan kişilerde kullanımı uygun. Düşük ve yüksek frekanslı uygulamaları mevcut.

Radyofrekans: Yağ hücreleri ısıtılarak yok ediliyor. Sıkılaştırma özelliği de olan bu yöntemde, uygulama süresinin kısa olması avantaj. Zayıflama amaçlı kullanılmamalı. Radyofrekans uygulamasının dezavantajı, ağrılı olması. Fakat lokal anesteziyle yapılması da uygun değil. Ağız yoluyla ağrı kesici alınabilir. Dikkatli olunmazsa, yanık, yağ dokusunda çökme ve yara izi kalabilir.

Kimlere uygulanabilir?: Lokal yağ fazlalıklarında öneriliyor. İdeal kiloda, düzenli egzersiz yapan, sağlıklı beslenen ancak lokal yağ çıkıntıları olan kişilerde uygulanmalı.

Enjeksiyon lipoliz: Birtakım yağ yakıcı maddelerin doğrudan yağ dokusu içine enjeksiyonla verilmesi yöntemi. Bölgesel incelme yanında sıkılaşma da sağlıyor. Kızarıklık, ağrı, morluk, ödem oluşsa da geçiyor. 10 gün aralıklarla yapılan yöntem en az sekiz seans uygulanmalı. Son zamanlarda hızlı iyileşme süresi ve daha az yan etkisi olması nedeniyle sık tercih ediliyor.

Kimlede uygulanabilir?: Karaciğer, böbrek, diyabet, kanser hastalığı olanlarda uygulanmamalı. Eriyen yağlar böbrekler yoluyla atıldığı için kişinin böbrek fonksiyonları normal olmalı.

Yağlanmaya yol açan faktörler

Sağlıksız beslenme: Aşırı yağlı ve karbonhidrattan zengin gıdalar tüketilmesi, alkol, şekerli içecekler, bisküvi, çikolata ve cips gibi abur cuburlar yağlanmayı artırıyor.

Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam tarzı, fazla kilo ve yağların başlıca nedenlerinden.  Haftada en az üç gün, 30 dakika tempolu yürüyüş yapabilir, yüzebilirsiniz.

Genetik etkenler: Genetik faktörler kilo alımı ve yağ sorununda büyük rol oynuyor. Bunun yanı sıra yaş, cinsiyet ve hormonal etkiler de kilo alımını kolaylaştırıyor. Menopoz dönemi, yağlanmanın vücutta fizyolojik olarak arttığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.

Psikolojik nedenler: Yalnızlık ve mutsuzluk hissiyle bir şeyler atıştırmak kilo artışı ve yağlanmaya yol açıyor.

Metabolik hastalıklar: Tiroid bezi az çalıştığında, vücut kalori harcayamadığı için kilo artışına yol açıyor.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir