Hepatit yılda 600 bin kişinin ölümüne neden oluyor

Önlenebilir hastalıklardan ölmeyin!

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, her yıl hastalık nedeniyle yaklaşık 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

A, B, C, D ve E olmak üzere beş türü olduğunu söyleyen Hakko, “A, en sık görülen tiptir. Ağız yoluyla virüsü içeren su ve yiyeceklerle bulaşır. Tuvaletlerden, havuzlardan da geçebilir” dedi.

B ve C’nin kronikleşme riski ile toplum sağlığını tehdit ettiğini anlatan Doç. Hakko, dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin B ile enfekte olduğunu ve 400 milyon kişide kronik hepatit B bulunduğunu dile getirdi. Hakko, “Türkiye’de yılda 6 bin 500 yeni B vakası ortaya çıkıyor. Toplamda 3.3 milyon kişide hepatit B mevcut. Dünyada ise yaklaşık 210 milyon kişi hepatit C ile enfekte. Türkiye’de bölgelere göre yüzde 1-1.9 civarında görülmektedir” şeklinde konuştu.

B’nin en yaygın belirtisi yorgunluk

Sinsi bir hastalık ve kan yolu ya da cinsel temasla bulaşıyor. Bulaşmadan 2-6 ay sonra bulantı, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, eklem ağrıları ile birlikte göz aklarında ve deride sararma, idrar renginde koyulaşmayla kendini belli eden akut hepatit gelişir. Genellikle sarılık vardır, yoksa kişi durumunu fark etmeyebilir.

Her 100 kişiden 3’ünde hepatit C var

Dünya genelinde 300 milyon insan C virüsü ile enfekte ve bu hastalık hem cinsel yolla hem de anneden yenidoğana da bulaşabilir. Hastaların yüzde 20’si kendiliğinden iyileşme gösterir, ek olarak yüzde 25’i ise karaciğerde az hasarla seyreder. Hastalığın karaciğerde çoğalarak zarar vermesi durumuna kronik hepatit denir ve hastaların yüzde 20’sinde karaciğer sirozu gelişir. C virüsüne bağlı sirozlu hastalarda yıllık karaciğer kanseri sıklığı yüzde 1-4 arasında değişir.

B ve C’den korunma yolları

  • Acil kan nakillerinden kaçının. Kan bankalarında, verilen tüm kanlarda hepatit B taraması yapılır ama acil kan verilmesi gereken durumlarda test yapmaya zaman kalmayabilir.
  • Korunmasız riskli cinsel ilişkiden kaçının. Cinsel ilişki ve kan yoluyla B tipi bulaşma riski, AIDS bulaşma riskinden çok daha yüksektir.
  • Aşılanın. En kolay ve en etkili korunma yöntemi hepatit B’ye karşı aşılanmaktır.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir