Gün içinde tuz tüketiminiz yarım çay kaşığını geçmesin

Günlük miktar 5 gramın altında olmalı 

Tuz, vücutta sıvı dengesinin korunması, hücrelerin sağlıklı çalışabilmesi, sinir ve kas fonksiyonlarının sağlanması ve tansiyonun dengelenmesinde önemli rol oynuyor. Bütün bu faydalarına rağmen gereğinden fazla miktarlarda tüketmek, kalp ve damar hastalıklarından böbrek yetmezliğine kadar birçok hastalığa neden olabiliyor.

Memorial Etiler Tıp Merkezi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, aşırı tüketiminin sağlığa zararları hakkında bilgi verdi.

Dünyada ortalama tüketimi 9 ile 12 gram arasındadır. Türkiye de ise ortalama tüketim 17-18 gram civarındadır. Bu oran, Dünya Sağlık Örgütü önerisinin ve dünya ortalamasının çok üzerindedir. Son yıllarda toplumun bilinçlenmesiyle tüketimi biraz azalmış olduğu gözlemlenmektedir ancak bu tüketim miktarının da hala yüksek olduğu bir gerçektir.

Tuz içeren gıdalar ölçülü tüketilmeli 

Yüksek tansiyon, kalp, böbrek yetmezliği hastalarının ve tiroid problemi yaşayan kişilerin çok daha dikkatli olması gerekmektedir. Normalde tüketilen işlenmiş gıdaların içinde belirli miktarda zaten bulunmaktadır. Tuz içeren besinler arasında peynir, zeytin, ekmek, turşu, salça, soda, ketçap, hardal, soya sosu, konserveler, salam sosis, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş etler, tuzlu kuruyemişler, krakerler ve cipsler bulunmaktadır. Bir kişi gün içinde tükettiği hiçbir besine tuz eklemese bile ortalama 3-3.5 gram kadar tuz almaktadır. Ekstra tüketimi gün içinde yarım çay kaşığını geçmemelidir.

Peynir veya zeytin normalde tuz içeriği yüksek gıdalardır. Suyun içerisinde bekletmek bu oranı düşürmez, sadece tuzu seyrelterek  hissiyatını azaltabilir ama büyük bir değişime yol açmamaktadır. Bu yüzden tuzsuz peynir, zeytin ve ekmek tüketilmesi gerekmektedir. Turşu ve şalgam suyu gibi bol miktarda tuz içeren besinlerden mutlaka uzak durulmalıdır.

İyot tiroit hormonlarının üretimi için önemlidir

Kişinin tiroidiyle ilgili bir sorunu yoksa mutlaka iyotlu tuz tüketmeli.  1 gram tuzun içinde de yaklaşık 70 mikrogram iyot bulunmaktadır. İyot, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda ve tiroit hormonlarının düzgün salgılanmasında çok önemlidir. Sağlıklı bir escort antalya insanın günlük iyot ihtiyacı 150 mikro gramdır. Gebelerde bu ihtiyaç 200-250 mikrograma kadar çıkmaktadır. İyotlu tuzdan fayda sağlamak için yemeklere pişirme işlemi sona erdikten sonra eklenmelidir. Tabağa konduğunda da eklenebilir böylece tuzun içindeki iyottan daha sağlıklı bir şekilde yararlanılabilir.

Tuz, damar içindeki sıvı miktarını artırarak ödeme yol açmaktadır. Çok tüketimi yüksek tansiyona neden olmaktadır. Koroner arter yani kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini, buna bağlı olarak kalp krizi, inme ve felç riskini artırmaktadır. Mide kanseri ve osteoporoz ihtimallerini yükseltir. Yine fazla tüketimi insülin direncine yol açarak obeziyete, gebelerde ise gebelik zehirlenmesine neden olabilmektedir. Tuz tüketimini azaltmak bu hastalıklara yakalanma riskini düşürmektedir. Kullanılan miktarın yavaşça azaltılmasıyla az tuzlu yeme alışkanlığı edinilebilmektedir. Yetişkinlerin ve özellikle çocukların yemeklere tuz eklemesini önlemek amacıyla sofralardan tuzlukların kaldırılmasında fayda vardır.