Evde yapılan yanlış hareketler omuz ağrısı şikayetlerini artırıyor

Gece uyutmayan ve ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrıyı önemseyin!

Bel ve boyun ağrılarından sonra en sık karşılaşılan problemlerin başında insan vücudunun en hareketli ve karmaşık eklem bölgesi olan omuz ağrıları geliyor. Her şeyi uzaktan yaptığımız koronavirüs döneminde ev işleriyle yakından ilgilenirken yapılan yanlış hareketler, omuz ağrısı şikayetlerini artırıyor.

Uzm. Dr. İmdat Özkul

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Uzm. Dr. İmdat Özkul, “Bu duruma bir de hareketsizlik eklenince sorun daha ciddi boyutlara ulaştı. Kişiler yaşadıkları ağrıları dikkate almalı. ‘Ağrı kesici alayım şimdi kesilir’ düşüncesinden uzaklaşmalı. Çünkü tedavide gecikme olması durumunda ağrıda kronikleşme, kaslarda zayıflık ve eklem hareketlerinde kısıtlılık gelişiyor. Buna bağlı olarak kolunu yeterince kullanamayan hastalar, günlük yaşamda yaptıkları basit aktivitelerinde bile zorluk çekiyor” dedi.

İnsan vücudundaki en hareketli eklem olan omuz, aynı zamanda hareket açıklığı nedeniyle de yaralanmaya en yatkın bölgeler arasında yer alıyor. Önemli bir işlevi olan bu bölgenin sağlığı ihmal edilebiliyor. Ağrıların yaygın görülmesinin en önemli nedenlerinden biri, omuz ekleminin karmaşık anatomik yapısı ve sık kullanılması.

Tedavide gecikme ciddi sorunlara neden olabilmektedir

Omuz ekleminin sağlamlığında, burada yer alan kemiksel yapıların çok fazla katkısı yoktur. Bunu eklemin etrafındaki kapsül, ligaman, tendon, bursa ve kaslardan oluşan yumuşak dokular sağlar. Bu durum omuzda yumuşak doku lezyonlarının sık görülmesine neden olur. Tedavide gecikme olması durumunda ağrı daha ciddi bir duruma dönüşebilmektdir.

Gece uyutmayan ve ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli ağrı; enfeksiyon ve tümör gibi ciddi bir hastalığın habercisidir. Omuz ağrısına neden olan metabolik ve endokrin hastalıklar ciddi, kronik hastalıkların başında geliyor. Bu durumda sinir basısına neden olan boyun fıtıklarında ve bölgedeki kas sinirlerinin hasarında, omuz kaslarında kuvvetsizlik meydana gelebilir .Tedavide geç kalınması halinde hastalarda kalıcı felç durumu gelişmektedir. Kalp, akciğer, karaciğer, mide, safra kesesi, diyafram gibi önemli organların hastalıkları da omuz bölgesine yansıyabilmektedir. Omuz ağrısı ihmal edilmemeli ve hemen doktora başvurulmalıdır.

Teşhis ve tedavisi nasıl yapılıyor?

Omuzdaki yumuşak dokuları ve kemik yapıları değerlendirmede MRI görüntülemesi detaylı analiz imkanı sağlar. Röntgen filmi daha çok kireçlenmenin beklendiği ileri yaş hastalarında ve travma durumunda istenir. Ağrı yapan patolojilerin çoğunda temel tedavi fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Ameliyat gerektiren durumlarda ise ameliyat öncesi ve sonrasında fizik tedavi programına almak söz konusudur. Tekrarının önlenmesinde; eklemi korumak, zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak gerekmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir