DÜNYADA HER GÜN 6 BİNE YAKIN KİŞİ HIV KAPIYOR

EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR

MedAmerikan Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı Bölümü’nden Dr. Meltem Özkan Girgin, 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında hastalık hakkında ilginç rakamlar verdi.

Dr. Meltem Özkan Girgin

Dünyada yaygın adıyla bilinen HIV’in bulaşıcı ve tedavi edilmediğinde de ölümcül bir durum olduğunu belirten Girgin,  “Hastalığın ilk rapor edildiği 1980 yılı öncesinde dünyada 78 milyon kişi HIV pozitifti ve bunların 35 milyonu hayatını kaybetti. HIV, tedavi edilmediğinde, 6-10 yıl içinde bağışıklık sistemini çökertiyor. Kişi sıra dışı enfeksiyonlar ve sık olarak tüberküloz nedeniyle hayatını kaybediyor” dedi.

Çoğunluk Sahraaltı Afrika’da

Güçlü ilaçlara rağmen HIV dünyanın Sahra-altı Afrika gibi gelir düzeyi düşük toplumlarda ve en çok kadın seks işçilerinde, tecavüz mağdurlarıyla yeni doğanlarda yaygın görülüyor. Öyle ki, bu bölgelerde tüm yeni HIV vakalarının yüzde 26’sını kadınlar oluşturuyor.

Dünyada her gün 5 bin 700 kişinin HIV enfeksiyonunu aldığı, bunların yüzde 64’ünün Sahra-altı Afrikası’nda yaşadığı biliniyor. Bugün dünyada AIDS-ilintili ölümlerin arttığı tek yaş grubunun ise ergenlik dönemi olduğunu biliniyor.

Birleşmiş Milletler AIDS kuruluşu UNAIDS’nin 2016 yılında başlattığı programla, toplum sağlığı sorunu olan bu hastalığı 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması amaçlıyor. Kuruluş, dünyada HIV pozitifliği olanların yüzde 90’ını testle belirlemek ve bunları antiviral tedaviye başlatmak istiyor.

Türkiye’de durum ne?

Ülkemizde hastalık oranının düşük olmakla birlikte, 15 bin HIV hastası olduğu biliniyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bu sayı, 2-3 katı olarak kadar tahmin ediliyor. Daha çarpıcı olarak, son verilere göre ülkemizde yeni HIV tanı oranı yüzde 452 arttı.

HIV taşıyan ve tedavi altında olmayan kişiler, cinsel salgılar ve kan yoluyla virüsü partnerlerine bulaştırıyor. Mutlaka kondom kullanmak gerekiyor. Virüs, dokunma veya tükürük temasıyla yani tokalaşma, aynı ortamda yaşama veya öpüşmeyle geçmiyor.