Diş etinde aşırı büyüme hastalığı nedir ve neden gelişir?

Diş eti büyümesinin pek çok sebebi var

Diş etinin normal görünümü gül kurusu/pembe renkte ve portakal kabuğu görünümündedir. Diş etleri genetik bir neden ile normalden daha büyük ve kalın olabilir. Fakat diş eti maruz kaldığı bir sebepten ötürü de aşırı büyüyebilir. Bu büyüme, diş eti iltihabına zemin hazırlarken, estetik görünüm açısından da rahatsız edicidir.

Diş Hekimi Güzin Kırsaçlıoğlu

Diş Hekimi Güzin Kırsaçlıoğlu, diş eti büyümesinin nedenlerini anlatırken; tedavi yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Diş eti büyümesinin sebepleri şöyle sıralanabilir:

İltihabi büyümeler: En yaygın nedeni kötü ağız hijyenidir. İltihap nedeniyle diş eti büyür. Hassas hale gelerek kırmızı görünür ve kanar. Ağız hijyeninin sağlanması ve ardından düzenli fırçalamanın yapılması ile diş eti normal görünümüne kavuşur.

İlaca bağlı büyümeler: Bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle epilepsi hastalarında kullanılan nöbet önleyici ilaçlar, tansiyon ve ilaçları büyümeye sebep olabilir. İlaçlar değiştirildiğinde veya bırakıldığında büyüme geriler. Ancak bazen tıraşlama işlemi yapmak gerekebilir. Tedavi edilmez ise diş eti hastalıklarına ve çene kemiğinin iltihaplanmasına yol açabilir. İlaç kullanımının kesilemediği ve değiştirilemediği durumda mutlaka düzenli diş hekimi kontrolü ile ağız bakımı yapılması gerekir.

Sistemik genel durum ile ilgili büyümeler: Hamilelik, ergenlik, C vitamini eksikliği, ve lösemi diş eti büyümesine sebep olabilir.

Hamilelik dönemindeki hormonal değişim, hormonal bozukluklar ve dengesizlikler basit sistematik nedenlerdir. Lösemi, anemi, diyabet, lenfoma, vitamin eksiklikleri ve HIV diş eti büyümelerine ve iltihaplara yol açabilir.

Yalancı büyümeler: Kabarık ve iltihaplı görünüme sahip diş etlerinin temizliği zordur. Hatta bazen diş eti büyümesi, dişlerin pozisyon değiştirmesine neden olur. Kişi; büyümüş diş eti, kanamalı ve sağlıksız bir ağız, çarpık diş sorunlarıyla karşılaşabilir.

Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Diş eti hiperplazisi ağrılı ya da ağrısız olabilir. Ağrı olmadığında ileri aşamalara kadar fark edilemeyebilir. En yaygın belirtisi kırmızı, kanayan diş etleridir. Diş etleri dişlerin önemli bir bölümünü kaplayabilir.

Diş eti iltihabı ağızın hangi bölgesindeyse diş eti büyümesi de o bölge de oluşabilir. Ağzın bir bölgesinde lokalize olabilir veya tüm dişleri sarabilir. İltihap kemik kısmına geldiğinde, kemiğin çekilmesiyle diş eti de çekilir.

Nadir rastlanan bir durum olsa da kalıtsal dişeti büyümesi de görülebilir. Genellikle çocukluk döneminde gelişir. Ancak bazı vakalar yetişkinliğe kadar belirgin olmayabilir. Aşırı kolajen üretimine bağlı olarak meydana Cerrahi müdahale gerektirir.

Önce altta yatan sebep belirlenir ve tedavi buna göre şekillenir. Problemin ortadan kaldırılması ve ağız hijyeninin sağlanması ile iyileşme sağlanabilir. Veya cerrahi müdahalede bulunulur. Cerrahi müdahale elektrokoter, lazer ya da bistüri ile yapılabilir. Yara iyileşmesi için pomat ve gargaralar önerilebilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir