Covid-19 pandemi sürecinde çocuklarda obezite sıklığını artırdı

Okulların kapalı olması hareketi azalttı

Çocukluk döneminin en önemli özelliği dinamik bir büyüme dönemi olmasıdır. Bir çocuğun büyümesinde; genetik, beslenme, psikososyal durum, hastalıklar, hormonlar ve ilaçlar gibi pek çok faktörden etkilidir.

Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı; “Salgın döneminde okulların kapalı olması, ekran başında geçirilen sürenin artması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hızlı tüketilen paketli gıda ve kaloriden zengin besin öğelerinin diyette daha sık yer alması, doktor kontrollerinin aksaması ile obezitenin görülme sıklığı ciddi olarak arttı” dedi.

Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Sağlığı Dernekleri yaşamın ilk ayında 4 kere;

  • 1-6 ay arası dönemde ayda 1 kere
  • 6 ay-2 yaş arası dönemde 3 ayda 1 kere
  • 2-6 yaş arası dönemde 6 ayda 1 kere
  • 6 yaşından adolesan döneme dek yılda 1 kere sağlam çocuk muayenelerinin yapılmasını önermektedir.

Çocuğun özel durumu ya da aşı programına göre bu muayene aralıkları belirtilenden daha sık olabilmektedir. Bu muayenelerde çocukların aile ve çevre ile ilişkisinin gözlenmesi, ağırlık, boy, baş çevresi ölçümleri, yaşa uygun motor, sosyal, dil becerilerindeki gelişmenin değerlendirilmesi, aşılar, beslenme, taramalar (işitme, gelişimsel kalça displazisi, görme taramaları, idrar yolu enfeksiyonu, demir eksikliği anemisi, hiperlipidemi) yapılmaktadır. Ve ailelere danışmanlık verilmektedir.

Her çocuğun kendine göre büyüme eğrisi var

Büyüme eğrileri aynı yaştaki diğer çocuklara ait sonuçlarla karşılaştırılır. Her çocuğun kendine göre bir büyüme eğrisi vardır. Çocuğun büyümesini olumsuz etkileyen durumlar; düzenli takipler sırasında büyüme eğrilerinde duraklama ya da sapma olması ile erken dönemde fark edilmektedir. Vücut kitle indeksi eğrisindeki kayıtlar ile obezite ve gelişme geriliği riski olan çocukların erken saptanması hedeflenmektedir.

Obezite; hipertansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, ortopedik problemler gibi sonuçları olan ciddi bir hastalıktır. Malnutrisyon ve beslenme eksikliği, vücutta mineral eksiklikleri büyümede duraklama, enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık, ağır seyirli enfeksiyon hastalıkları, uyku bozuklukları, öğrenme ve algıda azalma gibi ciddi sorunlara yol açabilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir