Çocuklara kurban kesimi izlettirmek doğru mu?

Yedi yaşından küçük olanlara dikkat edin!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Üsküdar Üniversitesi Rektörü,  Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuk kurban kesimini izlemek istiyorsa, mutlaka olayın ibadet yönü anlatılmalı” dedi. Tarhan, anne-babalara şu tavsiyeleri verdi:

Çocuğun duygusal bağ kurduğu kurbanın ona bilgi verilmeden birden kesilmesi halinde olumsuz sonuçlar yaşanabilir. Sırf bu nedenle et yemeyen çocuklar var. Hayvanı, çocuğu hiç bilgilendirmeden, gözünün önünde yatırıp kesmeyin.

7 yaşındaki çocukta gerçeklik duygusu ve soyut düşünce gelişmeye başladığı için kültürel öğrenim ön plana çıkar. Bunun bir dini görev olduğu, yoksullara yardım gibi sosyal boyutu bulunduğu anlatılmalı. Özellikle Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan yardımlaşma kültürü hakkında bilgi verilmeli. Bayramdan bayrama evine et giren ihtiyaç sahipleri olduğu, yoksulların düşünülmesi gerektiği anlatılmalı, sosyal bir ibadet yapıldığı vurgulanmalı. Durum, çocuk için zihinsel olarak kabul edilebilir hale getirilmeli.

Zihinsel olarak hazırlanmalı

Çocuğa zihinsel ve psikolojik olarak kurbanın ne anlama geldiği, kan akıtmanın bir zevk olmadığını anlatmak gerekiyor. Sadece bu bayramda değil, diğer zamanlarda da protein ihtiyacımızı karşılamak için hayvansal gıdalar tükettiğimizi belirtmek lazım. Hayvanların bu amaçla beslenip büyütüldüğünü, zamanı gelince de kesilip tüketildiğini, evrende böyle bir denge olduğunu söylememiz önemli” dedi.

Çocuğa korkunuzu yansıtmayın

Çocuk aşırı korkuyorsa anne baba bu konuda özeleştiri yapmalı. Çocuğun travma yaşayacağı endişesi varsa, o ortama hiç sokulmamalı. Anne baba soğukkanlı ise çocuk da sakin olur çünkü onları rol model alır. Çocukta ailenin beden diline bakarak ya güven ya da korku oluşur.

İyilik ve merhamet öğretilmeli

Çocuğa kötü duygularla baş etmek ve merhamet kavramının öğretilmesi gerekiyor. Özgürlük ve sorumluluk dengesi de… Bayram bunun için bir fırsat, çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlar. Komşu ve akraba ilişkileri güçlenir. Çocuk iyilik yapmayı da bu dönemde öğrenir.

Yalnızlık en büyük psikososyal sorun!

Çocuk psikiyatrisinde ve dünyada  karşılaştığımız en büyük sorun, insanların yalnızlığı. Yalnızlık en büyük psikososyal sorun, hatta Alzheimer’ın en büyük sebeplerinden biri. Yaşlıların ileri yaşta yalnız kalması ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Onları hatırlamak ve ziyaret etmek ve buna çocukları da alıştırmak gerekiyor. Dünyanın bazı ülkelerinde çocuklara bazı görevler veriliyor. Bu ,bizim kültürümüzde zaten var ama biz bunu terk ediyoruz.

Bayramlar paylaşım dönemi olmalı

Bayram sosyal sermayeyi artırmak demektir. Sosyal sermaye, insanların sosyal ilişki ağının geniş olmasıdır. Sadece iş hayatı değil, diğer ilişkiler ve akrabalar da sosyal sermayedir. Yardımlaşma için bir felaket beklenmemeli, hasta, yaşlı, mazlum ve yalnızlar ziyaret edilmeli.