Çocuğunuzu güneş çarpmasından koruyacak önlemler

Bu yedi maddeyi akılda tutun!

Özellikle yenidoğan bebeklerde ve 5 yaş üzeri çocuklarda ortaya çıkan bitkinlik ve koma hali, sıcak çarpmasının belirtisi olabilir. Müdahalede geç kalındığında beyin kanaması, böbrek ve kalp yetmezliği gibi kalıcı hasarlar bırakabilir, hatta ölüme yol açabiliyor.

Peki, çocuklarımızı güneş çarpmasından korumak için hangi önlemleri alabiliriz?

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Sancak, ebeveynlere önemli önerilerde bulundu.

1-Öğle güneşinde oyuna bırakmayın: Dış ortam aktiviteleri için sabah saatlerini veya akşamüstünü tercih edin. Mecbur kalmadıkça, çocuğunuzu güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00 – 16.00 saatleri arasında sokağa çıkarmayın.

2-Susamasını beklemeyin: Güneş çarpmasından korunmanın en önemli yollarından biri, vücudu susuz bırakmamak. Sıcak havalarda yeterli su alımı olmadığında terleme gerçekleşemiyor ve ısı dengesi sağlanamıyor. Çocuklar, susadıklarının farkına varamayabiliyor, bu nedenle su tüketimini mutlaka takip edin. 1-3 yaş arasındaysa, aralıklı olarak günde 1-1.5 litre su içirin. İlk 6 ayda ise anne sütü alan bebeklere yaz ayları da dahil ek su verilmesine gerek olmamakla birlikte, formül mamayla beslenen bebeklere mamanın ardından 2-3 çay kaşığı kadar su verilebilir.

3-Güneşe çıkarmadan önce koruyucu sürün: Güneşe çıkarmadan 30 dakika önce 50 faktör ve üzeri koruyucu krem uygulayın. Kremlerin koruyucu etkileri, 2-3 saat sürdüğü için,  tekrarlamaya özen gösterin.

4-Kıyafetleri açık renk ve pamuklu olsun: Hava giriş ve çıkışını sağlayan özelliği sayesinde terlemeyi önleyen pamuklu ve açık renkli giysileri tercih edin. Terlettiği için naylon içeriği yüksek kıyafetlerden sakının.

5Şapkasız ve gözlüksüz olmaz: Geniş kenarlıklı şapka veya şemsiye gibi güneş ışığından koruyan aksesuarlar kullanın. UVA ve UVB’ye karşı koruyuculuğu olan güneş gözlüklerini tercih edin.

6-Sık sık duş almasını sağlayın: Ilık suyla duş almak, artmış vücut sıcaklığını düşürülebiliyor. Yenidoğan dönemi de dahil olmak üzere çocuğunuza her gün duş yaptırın. İlk altı ay her duşta saç-vücut şampuanı kullanmayın.

7-Araçta yalnız bırakmayın: Sıcak bir günde doğrudan güneş alan bir yere park edilen araç içindeki sıcaklık, bir saatte tehlikeli seviyelere yükselebiliyor. Sanılanın aksine, gölgede bırakılan otomobiller de güvenli değil. Bunların içindeki sıcaklık da iki saatte kritik seviyeye yükselebiliyor. Bu nedenle çocuğunuzu gölgede dahi otomobilin içinde bırakmayın.

Bu belirtilere dikkat!

Hastalığın ilk döneminde;

  • Ateş (37.8 derece ve üzeri)
  • Tansiyon düşmesi, nabzın ve solunumun hızlanması
  • Susuzluk hissi
  • Gözyaşı miktarında azalma
  • Ağız ve dilde kuruluk
  • Kas krampları ve kaslarda hassasiyet başlıyor. Bu belirtilere bulantı ve kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve huzursuzluk ya da sersemlik hali genellikle eşlik ediyor. Çocuk, serin bir yerde tutulmalı ve kaybettiği sıvı mutlaka verilmeli. Ateş yüksekse, ateş düşürücü kullanılmalı ve ılık bir duş aldırılmalı. Kusma ve ateş ısrarla devam ediyorsa, bilinç değişikliği varsa acil olarak bir doktora başvurulmalı.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir