‘Büyük şehirler hariç göz sağlığı hizmetlerine ulaşımda zorluk yaşanıyor’

‘Türkiye gözlükte üretim üssü olmaya aday’

Atasun Optik, sektörünün ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, pandemiye rağmen 22 yeni mağaza açtıklarını belirten Atasun Optik CEO’su Nihat Aydın; Türkiye’nin içinde barındırdığı güçlü potansiyel ile bir üretim üssü olabileceğini söyledi. Ayrıca önümüzdeki 5 yıllık süreçte doğru adımların atılmasıyla önemli bir büyüme oranının yakalanabileceğini belirtti.

Atasun Optik CEO’su Nihat Aydın

Marka; Türkiye çapında 60 ildeki 286 mağazası ve güçlü e-ticaret altyapısı ile 50’ye yakın dünyaca ünlü markayı ulaşılabilir fiyatlarla sunuyor. Aydın, “Türkiye’de gözlük pazarı dünya ile kıyaslandığında oldukça küçük. Güneş gözlüğü ve optik dahil toplamda 5 milyar liralık bir büyüklük söz konusu. Gelişmiş ülkelere bakıldığında; Almanya’daki pazar büyüklüğü Türkiye’nin yaklaşık 10 katı, İngiltere’de ise 8 katı büyüklükte.

İtalya ve İspanya nüfusu, Türkiye nüfusundan daha düşük olmasına rağmen; Türkiye pazar büyüklüğünün yaklaşık 4 katı bir büyüklükleri bulunmaktadır. Polonya nüfusu Türkiye’nin yarısı olmasına rağmen pazar büyüklüğü Türkiye ile aynı. Dolayısı ile büyük bir potansiyel barındıran sektörümüz, önümüzdeki 5 yıllık süreçte doğru adımların atılmasıyla önemli bir büyüme oranını yakalayabilir” bilgisini verdi.

Türk insanının gözleri ne kadar sağlam?

Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 15-20’si gözlük kullanmaktadır. Bu oran;

  • Almanya’da yüzde 63.5
  • İngiltere’de yüzde 59
  • İtalya’da yüzde 51.5
  • İspanya’da yüzde 55
  • Polonya’da ise yüzde 53

“Bu rakamlar, Türkiye nüfusunun gözlerinin sağlam olduğu anlamına gelmiyor” şeklinde konuşan Aydın, büyük şehirler dışında göz sağlığı hizmetine ulaşımda zorluklar yaşandığını söyledi: “Şu anda Türkiye’de yaklaşık 7 bin tane optik mağazası var. Bunların yüzde 85’i bireysel optikçiler yüzde 15’i ise zincir mağazalar. Zincir mağaza sayısının yüksek ve regülasyonların çok daha esnek olduğu Almanya’da 11 bin 600; İtalya’da 10 bin; İngiltere’de 8 bin; İspanya’da ise 9 bin optikçi bulunmaktadır. Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde müşteriler; dijital kanallardan randevu alıp, bir optik mağazasına giderek göz muayenesi olabiliyor. Türkiye’deki regülasyonlara göre bunu yapmak mümkün değil. Bu alandaki düzenlemelerin Türkiye’de de sektörün önünü çok açacağına inanıyoruz.”

İnsanlar oturdukları yerden göz muayenesi olabilecek

Pandemi öncesinde dijital dönüşüm çalışmalarına ağırlık veren Atasun Optik’in web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden güneş gözlüklerinin sanal denemesi yapıldı. Nihat Aydın, “Dijitalleşme konusunda dünyadaki uygulamaları hayata geçirmek için kat edilmesi gereken çok yol var. Yarının yetişkinlerinin alışveriş deneyimleri bizimkinden çok farklı olacak. Dijitalleşme sayesinde; gelecekte insanlar oturdukları yerden göz muayenesi olabilecekler. Farklı çerçeveleri sanal ortamda deneyebilmekte, evlerine sipariş verebilmektedir. Tüketiciler artık 24 saat, mekandan bağımsız bir şekilde her yerden alışveriş yapmak istiyor. Dolayısıyla biz şirket olarak bunu hep önceliğimizde tutuyoruz. Sektör olarak da bu konuya daha fazla yatırım yapmamız lazım” diye konuştu.

Aydın, Atasun Optik olarak çok yakında, tüketicilerin başka bir mecradan aldıkları ya da gördükleri güneş gözlüklerine benzer gözlükleri bulmasını sağlayan “Görsel Arama” özelliğini web sitesinde kullanıma sunacaklarını da belirtti. “Omnichannel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2019’un son çeyreğinde güneş gözlüğü alışverişlerinde ‘Web Sitesinden Sipariş Ver, Mağazadan Teslim Al’ uygulamasını devreye aldık. Bu sene içinde de yine güneş gözlüklerinde ‘Mağazada Seç, Evine Gönderelim’ uygulamasına başlıyoruz” dedi.

‘Tüm belirsizliklere rağmen yeni mağazalar açtık’

Pandemi koşullarına rağmen 22 yeni mağaza açtıklarını belirten Nihat Aydın, yüzde 30’u dijital dönüşüme olmak üzere toplam 20 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Aydın, “Tüm sektörlerde olduğu gibi pandeminin hızlandırıcı etkisini arkasına alan e-ticaret hacmindeki büyümeyi, sektörümüzde de gördük. Pandemi öncesi dönemle karşılaştırdığımızda web sitemiz üzerinden güneş gözlüğü satışında yüzde 139 gibi bir büyüme oranı yakaladık. Türkiye’de sektörün öncüleri arasında yer alan bir marka olarak, dijitalleşme yatırımlarımıza uzun süredir devam ediyoruz. Pandemi ile birlikte bu sürece ivme kazandırarak dijital kanallara yatırımımızı yüzde 45 artırdık” ifadelerini kullandı.

Atasun Optik’in, GrandVision’un 44 ülkedeki faaliyetlerinin bir parçası olarak Türkiye pazarına 2007 yılında adım attığını belirten Atasun Optik CEO’su Nihat Aydın, “Türkiye’de temel amacımız; hem optik hem de güneş gözlüğü alanında, 50’ye yakın dünyaca ünlü marka ve 2 bine yakın modelimizle her kesimden insanın kaliteli bir görüşe ulaşabilmesi. Bu amaç doğrultusunda yerli üreticiyi destekliyor ve ürünlerimizin yüzde 50’sini Türkiye’deki yerli üreticilerden alıyoruz. Özellikle pandemi ile birlikte yaşanan tedarik sorunları nedeniyle Türkiye’nin sektörde bir üretim üssü olabileceğini düşünüyoruz. Türkiye, Avrupa’ya yakınlığı, gelişmiş altyapısı ve insan kaynağı gücü ile büyük bir avantaja sahip” dedi.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir