BAHARI ZİNDE GEÇİRMENİZE YARDIMCI OLACAK GIDALARLA BESLENİN

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan

BAHAR YORGUNLUĞUNU UNUTTURAN BESİNLER

Baharın gelmesiyle doğa canlanırken pek çoğumuz bu uyanışa eşlik edecek enerjiyi içimizde bulamayabiliyoruz. Acıbadem Altunizade Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “Baharla birlikte ısı ve nem oranının değişmesi, bu nedenle dolaşım sisteminde ödemler oluşması, vücudumuzda salgılanan hormonların etkilenmesi ve vitamin mineral depolarının hızlanan metabolizmaya ayak uyduramaması yorgun hissetmeye neden olur. Özellikle D vitamini depolarının boşalması halinde de bahar yorgunluğu fazlasıyla kendini gösterir” dedi. Ertan, çilekten kuşkonmaza baharda zindelik veren 8 besini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Çilek: Bahar yorgunluğunun önlenmesinde etkili olan potasyumdan ve vücut direncinin artırılmasını sağlayan antioksidanlardan zengin bir ilkbahar meyvesi. Yorgunluğa yol açan ödemin atılmasında da fayda sağlıyor. Su ve lif oranı yüksek bir meyve olduğu için hem tok tutucu, hem glisemik indeksi düşük hem de diyet yapanlar için iyi bir seçenek.

Semizotu: Çok büyük kısmı sudan oluşmasına rağmen yapısında bağışıklık kuvvetlendirici birçok besin öğesi bulunduruyor. Omega 3 yağ asitlerinden en zengin sebze. Demir ve kalsiyum açısından da zengin olan semizotu bu minerallerin deposunu doldurmada da vücuda yardım ediyor.

Enginar: Baharın şifalı besinlerinden olan enginar; A ve C vitamini, niasin, potasyum ve liften zengin. İçeriğiyle sindirim sisteminin iyi çalışmasını ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırıyor.

Kuşkonmaz:

Lif oranı yüksek, karbonhidratı düşük bir sebzedir. Yapısında bulunan lifler doğal müshil etkisi yaparak bağırsak hareketlerini artırır ve dolaşımın hızlanmasını sağlar. Yüksek oranda A, B ve K vitamini ile magnezyum ve folik asitten zengin içeriği sayesinde bağışıklığı kuvvetlendiriyor.

Bezelye: Kalsiyum, demir ve potasyumdan zengin bir besin olan bezelye bu içeriği sayesinde günlük mineral ihtiyacını karşılamada önemli bir besin. Mineral depolarının dolu olması vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor. A ve B vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Yine yapısında yer alan klorofil ile güçlü bir antioksidan olan bezelye, hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.

Kabak: İçeriğindeki A vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, vücut direncini artırıyor. İçerdiği lif ve potasyum sayesinde bağırsak çalışma hızını artırdığı için halsizlik ve yorgunluğun önemli bir nedeni olan ödemin vücuttan atılmasını sağlayarak zindelik veriyor.

Salatalık: Su oranı yüksek olduğu için sıvı dolaşımının ve bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı oluyor. Bağırsak hareketlerinin artması ise vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasını ve zindeliğin artmasını sağlıyor.

Taze yeşillikler: Roka, nane, maydanoz gibi taze yeşillikler içerdikleri yüksek klorofille iyi birer antioksidan. Lif oranlarının yüksekliği ile bağırsak hareketlerini artırıyorlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir