Bahar güneşinden doğru faydalanmanın yolları neler?

Doğu illerinde yüzde 90 oranında D vitamini eksikliği var

Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlayan D vitamininin eksikliği birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor.

Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, D vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Türkiye, güneş gören bir iklime sahip olmasına rağmen özellikle doğu illerinde yüzde 90 oranında D vitamini eksikliği görülüyor. D vitamininin yüzde 90’ı güneş ışığıyla, yüzde 10’u ise gıdalarla alınabiliyor.

D vitamini oluşturabilecek UV-B ışınları 11.00-15.00 saatleri arasında yeryüzüne indiği için, en faydalı zaman dilimi bu aralıktadır. Bu saatlerde koruyucu faktör kullanmadan 30 dakika tüm vücut olarak güneşlenildiğinde 20 bin ünite, sadece yüz, diz altı bacaklar ve eller olarak güneşlenildiğinde ise 3 bin ünite D vitamini depolanabiliyor.

UV-A olarak adlandırılan sabah ve akşamüzeri güneş ışınlarının ise D vitamini üretimine katkısı olmadığı gibi üretilen vitaminin yapısını da bozabiliyor.

Plaza hastalığından korunun

Çok katlı, güneş görmeyen ofis ortamında çalışanların sayısı her geçen gün artıyor. Plaza hastalığı da denen D vitamini eksikliği, yorgunluk hissini artırıyor. Özellikle bitkin ve mutsuz olmak, konsantre olmakta zorluk çekmek, dikkati toparlayamamak, az yenmesine ve düzenli spor yapılmasına rağmen kilo vermekte zorlanmak gibi problemler yaşanıyorsa D vitamini düzeyine baktırılması gerekiyor.

Bu besinleri bol bol tüketin

Güneşten yeterince faydalanamadığımız sonbahar ve kış aylarında somon, sardalya, ton balığı, uskumru, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, güneş görmüş mantar, süt, peynir, yoğurt, tereyağı, maydanoz, ısırgan otu gibi D vitamininden zengin gıdaların bolca tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Eksikliği bu hastalıklara yol açabiliyor

* Unutkanlık, dikkat eksikliği, konsantrasyon zayıflığı, MS, Parkinson, yAlzheimer hastalığı ve çocuklukta otizm

* Depresyon, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklar, kronik yorgunluk, yaygın kas-kemik ağrısı, kemik erimesi, insülin direnci, büyüme-gelişme geriliği

* Bağışıklık sisteminin zayıf çalışmasına bağlı olarak sık tekrarlayan enfeksiyonlar

* Astım, kurdeşen gibi alerjik rahatsızlıklar

* Şeker hastalığına yakalanma riski

* Kalsiyum-magnezyum eksikliği

* Bel ve basen bölgesinde yağlanma

* Düzenli spor ve diyete rağmen kilo verememe

* 16 farklı kanser gelişimi

* Hipertansiyon, kalp yetersizliği ve kardiyovasküler hastalıklar

Aşırıya kaçmayın!

D vitamini vücutta birikebildiği için fazla alımı zehirlenmeye yol açabilir. Böbrek taşı, böbrek yetersizliği, yalancı beyin ödemi tablosu, ani kalp ölümü, bulantı, kabızlık, algı bozuklukları, kontrolsüz hızlı kilo kaybı ortaya çıkabilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir