Ayaklarınız şişiyor ve ruh haliniz değişiyorsa dikkat!

Kalp yetersizliği basit belirtilerle geliyor

Stres, zorlu yaşam koşulları ve sağlıksız beslenmeye kalp dayanmıyor. Türkiye’de 2 milyon kişide kalp yetersizliği var. Hastalık 40 yaşından sonra herkesi tehdit ediyor! Ayaklarda şişme, çabuk yorulma, aşırı kaygı ve nefes darlığı ile belirti veriyor.

Kalp yetersizliği, kalbin kasılma gücünün azalmasına bağlı olabileceği gibi, esnekliğinin azalmasıyla da gelişebilir. Esnekliği azalan kalp, yeterli oranda dolmaz ve yetmezlik meydana gelebilir. Koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, bazı ilaçların yan etkileri, virüslere bağlı kalp kası iltihabı, şeker hastalığı, aşırı şişmanlık, böbrek yetersizliği, kansızlık ve tiroid bezinin fazla ya da az çalışması da kalp yetersizliğine neden olabilir. 

VM Medical Park Pendik Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi,hastalığın hızla yayıldığı uyarısında bulundu: 

Araştırmalara göre, ülkemizde 2 milyonun üzerinde insan kalp yetersizliği yaşıyor. Kalp yetersizliğini tek başına bir hastalık olarak kabul etmek doğru değildir, çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve organı etkileyen tüm hastalıkların son basamağıdır. Türkiye’de 35 yaş üzeri erişkin popülasyonunda bilinen kalp yetersizliği görülme oranı, yüzde 2.9. Bu rakam, daha genç bir nüfusa sahip olmamıza karşın, batı toplumlarından yüksektir. Ülkemizde ortalama kalp yetersizliği yaşı 60 yaş olup, batı toplumlarına göre neredeyse 10 yıl daha erkendir. 

Belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Nefes darlığı, yorgunluk, ödem, uyku bozuklukları, depresyon ve göğüs ağrısı gibi çeşitli fiziksel ve duygusal yakınmalar olabilir. Bunlar, hastaların günlük fiziksel ve sosyal aktivitelerini sınırlar, yaşam kalitesini bozar. 

Güncel tedavi yöntemleri umut veriyor 

Kalp yetersizliği tanısı kardiyologlar tarafından muayene, EKG, EKO, kan tetkikleri, gerekirse koroner stent, kardiyak BT veya kardiyak MR ile konulabilir. İlaç tedavisi, altta yatan sorunların tedavisi, gerekirse koroner stent, aritmi ve kapak hastalıkları tedavileri, kalp pilleri, ICD ve KRT gibi özel tedaviler ve kalp nakli ile kalp pompası uygulamaları yapılabilir. Ayrıca yan tedavi olsa da ilaçla tedavi kadar etkili kardiyak rehabilitasyon, bu hastalara psikoloji ve diyet destekleri de mutlaka tedavinin bir parçası olarak planlanmalıdır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir