Aşırı terlemenin en sık görülen 7 sebebini biliyor musunuz?

Altında yatan hastalıklar neler?

Terleme, vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyondur. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında, vücudun ısısının korunabilmesi için ter bezleri, beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor ve terleme gelişiyor. 

Acıbadem International Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek, “Vücut istirahat halindeyken, hava sıcak değilken, beden için hiçbir stres faktörü yokken veya heyecan oluşturan bir olay yaşanmadan gelişen terlemeye hiperhidrozis denir. Altında bir hastalık yatabileceği için mutlaka hekime başvurmak gerekiyor” uyarısında bulundu. 

Ceydilek, karda kışta bile terleten 7 hormonal bozukluk ve metabolizma hastalığını anlattı:

Hipertiroidi: Tiroitbezinin fazla tiroithormonu üretimiyle ortaya çıkan bir hastalık. Bu durum halk arasında ‘zehirli guatr’ olarak da adlandırılıyor. Tiroithormonu, vücuttaki tüm organların çalışma hızını belirliyor, dolayısıyla gereğinden fazla üretildiğinde sanki ağır bir egzersiz yapılıyormuş gibi vücuttaki tüm olaylar hızlanıyor. İstirahat halinde bile aşırı terlemek, yorgun hissetmek, çarpıntı, kaygılı ruh hali, uykusuzluk, ellerde titreme temel belirtileri. İshal de hastalığa eşlik edebiliyor. Hastalarınyaşam tarzlarında bir değişiklik yapmamalarına rağmen ciddi kilo kayıpları oluyor. 

Diyabet: Uzun süreli ve kontrolsüz yüksek kan şekeri, vücuttaki çoğu organla sistemde iflasa kadar giden bozukluklara yol açıyor. Sinir sisteminin bir parçası olan otonom sinir sistemide sıklıkla yüksek kan şekerinden etkileniyor. Ayrıca beyinde terlemeyi kontrol eden ve adeta termostat görevi gören hipotalamusta da hasar oluşturuyor. Diyabetik kişilerde ortamda ya da vücutta terlemeye neden olabilecek hiçbir uyarı yokken dahi terleme meydana gelebiliyor. 

Hipoglisemi: Kan şekeri düşüklüğü vücut için alarm veren bir durum ve acil düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü kan şekerinin düşük kalma süresi uzarsa ya da düşüklük derinleşirse hayati tehlike oluşuyor. Bu nedenle vücutta kan şekeri düştüğünde, fark edilebilir olsun diye stres hormonlarının seviyesi artıyor. Bir anda ter boşalması oluyor, hasta kıyafet değiştirme ihtiyacı duyabiliyor. Eller titremeye başlıyor, çarpıntı gelişiyor, cilt rengi soluklaşıyor, gözlerde kararma oluyor. Diyabet hastaları da kullandıkları ilaçlara bağlı olarak şeker düşüklüğü geliştiğinde gece 

Akromegali: Beyinde yer alan hipofiz bezinden fazla miktarda büyüme hormonu üretilmesi sonucu oluşan bir hastalık. Artmış büyüme hormonunun uyarısı nedeniyle ter bezleri aşırı aktifleşiyor, bunun sonucunda da tüm vücutta istirahat halinde bile terleme artıyor. 

Feokromasitoma: Katekolaminler denilen hormonların fazla salgılanması sonucu ortaya çıkıyor. Katekolaminler, ter bezlerini uyarıyor. Terleme genellikle ataklar halinde görülüyor. Bu ataklarda terleme bir üçlemenin parçasıdır, diğer ikisi çarpıntı ve baş ağrısıdır. 

Cushing Sendromu: Kortizol hormonunun fazlalığıyla karakterize bir hastalık. Cushing Sendromu bulunan hastaların cildi yağlı oluyor, sık sık sivilce gelişiyor, tüm vücutta tüylenme artışı görülüyor.Özellikle karın çevresinden çok hızlı kilo alımı oluyor, karın cildinde pembe renkli kalın çatlaklar ortaya çıkabiliyor. Yüz yuvarlaklaşıyor ve ödemli hale geliyor. 

Obezite: Tek başına aşırı terleme nedenidir. En basit nedenle artan yağ dokusuyla birlikte vücutta ısı kaybının zorlaşması, sabit ısı dengesinin korunabilmesi için terlemeyi uyarıyor. Değişen hormonal denge ve yağ dokusundan üretilen bazı hormonlar da ter bezlerini uyararak terlemeyi artırıyor. 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir