ADIM ADIM VÜCUDUNUZU RAMAZAN’A HAZIRLAMANIN YOLLARI

İFTAR VE SAHUR ARASINDA 3 ÖĞÜN YAPIN

Ramazan ayında öğünlerin azalması nedeniyle besin tüketim saatlerinin kısıtlığı nedeniyle alışkanlıklar değişiyor ve vücut, adaptasyon sorunu yaşıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, bu değişime uyum sağlanamadığı taktirde gaz, kabızlık, sıvı kaybı, hipoglisemi ve hipertansiyon gibi sorunlar ortaya çıkıyor.

  1. Ramazan aylarında en çok yapılan hata sahura kalkmamak. Bu durumda uzayan açlık süresi 20 saatin üzerine çıkıyor. Böylece kan şekeri daha hızlı düşüyor, metabolizma yavaşlıyor ve halsizlik oluşur.
  2. Sahurda yoğun kalorili, yağlı besinler tüketmek yanlıştır. Doğru olan, sahuru bir kahvaltı niteliğinde geçirmek ve protein içeriği yüksek yumurtaya masada yer açmaktır.
  3. Sahur yemeğini yedikten hemen sonra yatmayın. Sahurdan sonra hemen yatmak, reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tetikliyor.
  4. İftarda kan şekerini hızlı yükseltecek besin tercihleri yapmak yanlıştır. Pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna tüketilmeli.
  5. İftarda gün boyu süren açlığınızı tek öğünle yerine koymaya çalışmayın. Mümkünse iftarı ikiye bölün. Aralıklarla ve uzun süreli yemek yemeyi tercih edin. İftardan iki saat sonra yapılacak hafif tempolu yürüyüş, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmakla birlikte kan basıncını dengeliyor ve kilo kontrolü sağlıyor.
  6. Özellikle sıcaklık ve nem artışıyla birlikte vücutta terleme daha fazla olmaktadır. Bununla birlikte artan sıvı ihtiyacını iftar ve sahur saatleri arasında tamamlamak gerekir.
  7. Kızartma ve kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama, buğulama veya fırını tercih edin. İftar saatine kadar düşen kan şekeri sebebiyle artan tatlı isteğinde de şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü tatlı, güllaç, meyve tatlıları, komposto veya dondurma tercih edin.
  8. İftar ve sahur arasında kalan sürede en az üç öğün yapılması gerekiyor. Gün boyu çok uzun süre aç kalan vücudun düşen metabolizma hızını yükseltmek ve sindirim sistemini yormamak için bu gerekli. İftarı 1 kase çorbayla açtıktan sonra en az 20 dakika mola verilip sonra ana yemek tüketmek, sindirim sistemini koruyor.
  9. Kabızlığı önlemek için posa içeriği yüksek besinler (kuru baklagiller, salatalar, tam buğday ekmeği), ara öğünlerde de meyve tüketimini ihmal etmemek gerekiyor.
  10. Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek sorunları,  migren, ülser gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların oruç tutması sakıncalıdır.

SAHUR VE İFTAR MENÜSÜ

Sahur

2 ince dilim beyaz peynir

2 ince dilim kepekli ekmek

1 adet haşlanmış yumurta

Domates, salatalık, maydanoz, yeşillik

1 porsiyon meyve

İftar

1 hurma

1 kase çorba

1/8 dilim pide

20 dakika ara

3 köfte kadar et/tavuk/balık veya 8 yemek kaşığı etli sebze yemeği

1 kase tam yağlı yoğurt

Bol salata (1 tatlı kaşığı yağ)