3 bin bilim İnsanı Avrupa İmmünoloji Kongresi’nde buluşacak

Türkiye’nin organizasyonuyla düzenlenecek

Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) tarafından her 3 senede bir düzenlenen Avrupa İmmünoloji Kongresi’nin (ECI 2021) altıncısı; 1-4 Eylül 2021 tarihlerinde sanal ortamda gerçekleşecek.

Prof. Dr. Günnur Deniz

Avrupa’nın immünoloji alanında en büyük kongrelerinden biri olan toplantıyı; 3 bini aşkın bilim insanı ve araştırmacının takip etmesi beklenmektedir. Türk İmmünoloji Derneği’nin büyük emekleri ile alınan bu kongrenin başkanlığını, İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Deniz üstlenmektedir.

Prof. Dr. Deniz, ECI 2021 Organizasyon Komitelerinin geçtiğimiz birkaç ay içinde Covid-19 salgınıyla ilgili sürekli değişen gelişmeleri çok yakından izlediğini söyleyerek, “Ne yazık ki, pandemi ile ilgili görünüm çok fazla belirsizlik içerdiğinden, ECI 2021 Yürütme Komitesi, EFIS Kurulu ile birlikte ECI 2021’i sanal bir kongre olarak düzenlemeye karar verdi” dedi.

Covid-19 pandemisi tartışma konusu

Prof. Dr. Deniz, dört ana bölümden oluşacak olan bilimsel programdaki 30 oturumun, modern immünoloji biliminin birçok alanını kapsayacak şekilde planlandığını belirtti. “Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkileyen küresel salgınının farklı yönleriyle ele alınacağı oturumlar var. Ayrıca genç araştırmacılara da yer vermek için 300’e yakın sözlü bildirinin sunulacağı oturumlar ile e-poster sunum imkanları da olacaktır” diye konuştu.

Bağışıklığımızı TanıyalımToplumsal Farkındalık Projesi

Prof. Dr. Deniz ayrıca; ECI 2021 sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında, ECI- Kongre Lokal Düzenleme Kurulu ve Türk İmmünoloji Derneği tarafından başlatılan ‘Bağışıklığımızı TanıyalımToplumsal Farkındalık Projesi ile immün sistemin genel olarak topluma tanıtılması ve bağışıklık sistemi hakkında farkındalık yaratılması amaçlandığını belirtti:

“İnsan vücudu içinde bulunduğu çevrede yer alan saldırgan mikroorganizmalara bağışıklık sistemi ile yanıt vererek sağlığını korur. Çünkü bağışıklık sistemi kendine ait olmayan organizma ve molekülleri ayırt edebilme yeteneğine sahiptir. Kendisinden farklı yapıya sahip maddeleri yabancı olarak algılayıp; onu yok etmek üzere harekete geçmesine ise ‘immünite- bağışıklık’ adı verilmektedir.  Hem doğal hem de sonradan kazanılan bağışıklık elemanları kendisine ait ve yabancı mikroorganizmaları tanıma; ayırt etme yeteneği ile enfeksiyonlara karşı savunma hattı oluşturur.

Proje kapsamında animasyon olarak hazırlanan seri videolar; başta okul çağındaki çocuklar olmak üzere tüm yaş gruplarının ilgisini çekecek bir içerikle hazırlanmaktadır. Video serisi ile;

  • İmmün sistem fonksiyonlarının ve hastalıklarının herkes tarafından anlaşılmasının sağlanması,
  • Bağışıklık sistemimizin görevlerinin ve hastalıklardaki rolünün anlatılması,
  • Bağışıklığımızı nasıl koruyacağımızın yalın bir dille aktarılması amaçlanmaktadır.

#bağışıklığımızıtanıyalım etiketiyle paylaşılan videolar; sosyal medya kanallarında, toplu ulaşım araçlarındaki ekranlarda, hastane bekleme alanlarındaki ekranlarda yayınlanacaktır.”

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir