AŞIK OLUNCA VÜCUDUMUZ HANGİ TEPKİLERİ VERİYOR?

AŞK FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIĞA İYİ GELİYOR

Psikolojik etkilerinin yanı sıra yaşanan hormonal değişimlerden dolayı aşk; kilo verme, mutluluk hissi ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Çıkım Sertkaya, aşkın insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.

Birçok araştırmaya konu olan aşkın; hormonal aktivite, sosyal etkileşimler, öğretiler ve fiziksel teması içeren karmaşık bir yapısı var. Özellikle aşkın başlangıç döneminde, beynin bazı bölgelerinde olması gerekenden fazla hormonal değişimler yaşanıyor. İnsan sağlığı üzerinde etkin olan oksitosin, vazopressin ve dopamin hormonları aşkın ilk günleri ve ilerleyen süreçlerde rol alıyor.

Aşk ve sadakat hormonların oyunu

Aşkla birlikte vücutta, mutluluk ya da sevgi hormonu olarak bilinen oksitosin oranı artıyor. Bu hormon, kadında doğum ve emzirme döneminde rol alıyor, anne-bebek arasındaki bağın oluşmasına yardım ediyor. Aşk sürecinde arttığı tespit edilen diğer bir hormon vazopressin de kan hacmi ve konsantrasyonunu düzenliyor. Aynı zamanda bağlılık duygusunu da yükseltiyor.

Aşkla zayıflayabilirsiniz

“Aşkından iğne ipliğe döndü” sözü aslında hormonal değişimlerin fiziksel yansımasıdır. Beyinde hipotalamus adı verilen ve hormonları düzenleyen bölgede aşkla birlikte bazı değişikliler oluyor. Aşk döneminde noradrenalin denilen salgının artması iştahı baskılıyor ve kilo verilmesini sağlıyor.

Kalbinizi aşkla koruyun

Aşkın kalp üzerinde de olumlu etkileri var. Aşkı tarif ederken kullanılan “Onu görünce kalbim yerinden çıkacakmış gibi atıyor” cümlesi mecazi değil, gerçek bir durumu yansıtıyor.  Katekolamin denilen adrenalin ve noradrenalin sayesinde kalp atım hızı artıyor. Böylece vücuda daha fazla kan pompalanmasına neden olarak organların daha verimli çalışmasına yol açıyor.

Hedeflerinize aşk dopingi

Aşk, beyinden salgılanan dopamin hormonu seviyesini yükseltiyor. Haz alma duyusunun oluşmasına destek veren  dopaminin odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Ayrıca mutlu ve sosyal bir kişilikle birlikte özgüven ve başarı hissini artırarak mesleki hedeflere ulaşmada katkı sağlıyor. Dopamin seviyesinin düşmesi hafıza, dikkat ve sorun çözme yeteneğinde azalmalara neden oluyor.

Kemik sağlığına iyi geliyor

Cinsellikte önemli rol oynayan östrojen ve testosteron hormonları vücutta farklı görevler de üstleniyor. Östrojen, kemik yapısını koruyup, kalp ve damar sağlığında olumlu etki  gösterirken; testosteron güçle kemikler ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasında önemli rol üstleniyor.

Evreleri ve zamanı var

Aşkın evreleri ve zamanı da hormonlar tarafından yönlendiriliyor. Başlangıçta aşırı keyifli, uykusuz, iştahsız ve kalp çarpıntılı dönem; zamanla daha sakin, empati yapılan ve bağlılık duygusu hakim bir döneme evriliyor. Çiftler sevinme, stres, üzüntü gibi duyguları eş zamanlı yaşamaya başlıyor.

Fizyolojik bağ denilen bu dönemde kortizol hormonunun etkisi daha fazla görülüyor. Erkekte cinsiyet hormonları, hastalık veya ciddi stres altında değilse, sabah pikleri belirgin olmak üzere her gün salgılanıyor. Kadının cinsel isteğinin arttığı, daha sosyal davranışlar sergilediği, daha iyimser ve enerjik olduğu adet döneminin 2-3’ünci haftasında aşık olma ihtimali de artıyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir