ALZHEIMER’A KARŞI ZİHNİNİZİ FORMDA TUTUN

ALZHEIMER İLE MÜCADELE YOLLARI

Alzheimer’la mücadelede hem zihinsel hem de fiziksel sağlığın önemli olduğunu belirten uzmanlar, bol hareket ve Akdeniz tipi beslenme önerisinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, Alzheimer ile mücadelede zihinsel ve fiziksel olarak formda kalmanın önemli olduğunu söyledi.

İstatistiklere göre, yaşlanmayla ortaya çıkan Alzheimer’dan 2030 yılında 66 milyon, 2050 ise 115 milyon insanın etkilenmesi bekleniyor. Ülkemizde 400 bin Alzheimer hastası olduğu söylense de, gerçek rakam bundan çok daha fazla.  Sayısal veriler moral bozucu fakat yeni araştırma sonuçları umut verici: 5 maddelik önlemlerin uygulanmasıyla Alzheimer riskini yüzde 30 oranında azaltabilirsiniz.

  1. Zihninizi formda tutun: Beyninizi ne kadar fazla kullanırsanız, o kadar yeni sinir bağlantısının kurulmasına imkan verirsiniz. Bir şeylerle meşgul olmak önemli ancak bu meşguliyet televizyon izlemek olmamalı. Yüksek televizyon izleme oranı, ileri yaşta belleğe zararlı olabilir. Kitap okumak, bulmaca çözmek, yabancı dil öğrenmek, resim, müzik gibi yaratıcı uğraşlar edinmek, satranç ve tavla gibi oyunlar zihni formda tutar.
  2. Hareket edin: Ne kadar çok hareket ederseniz, kan dolaşımınız o kadar iyi olur. Bu hem bağışıklık sistemini hem de organları güçlendirir. Araştırmalar, en iyi açık havada olmak üzere, günde 20 dakika, haftada 2.5 saatlik egzersizin yeterli olduğunu gösteriyor. Egzersizin şekli yürüyüş yapmak, bahçede çalışmak, bisiklet binmek veya merdiven çıkmak olabilir.
  3. Sosyal olun: Başka insanlarla sosyal iletişimde bulunmak, hem yalnızlık duygusuyla başa çıkmanızı kolaylaştırır hem de beyin hücrelerinizi meşgul eder.
  4. Akdeniz tipi beslenin: Bilinçli beslenen kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalleri daha düşüktür.
  5. Tehlike sinyallerine kulak verin: Obezite, depresyon ve diyabet, Alzheimer için risk oluşturur. Bu hastalıklar, bunamayla yakından ilişkilidir. Kan basıncınızın ve kolesterol seviyelerinizin düzenli takibiyle önlem alabilirsiniz.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir